Blog > Komentarze do wpisu

Sernik gotowany z pra穎nymi jab趾ami



To ciasto, w kt鏎ym od pierwszego k瘰a zakocha si m鎩 Ma造 Cz這wiek. By豉m wi璚 niejako zmuszona do pozyskania przepisu i wstawienia go w sta造 repertuar. Klasyczne smaki, proste wykonanie i 鈍ietna prezencja (ciasto rewelacyjnie si kroi) s chyba wystarczaj帷a rekomendacj (je郵iby kogo do wypr鏏owania nie sk這ni豉 wzmianka o zajadaj帷ym si ciastem, wyj徠kowo wybrednym, trzylatku:) Serdecznie polecam na wszelkie okazje i "bez okazji", na pewno si nie zawiedziecie i nie raz wr鏂icie do tego przepisu. Polecam:)

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
600g m彗i pszennej
1 造瞠czka proszku do pieczenia
180g cukru pudru
1op cukru waniliowego (16g)
200g lekko ocieplonego mas豉
2 造磬i g瘰tej kwa郾ej 鄉ietany
2 jajka

Z podanych sk豉dnik闚 szybko zagnie嗆 jednolite ciasto. Podzieli na trzy r闚ne cz窷ci. Ka盥 z nich owin望 foli i od這篡 do sch這dzenia do lod闚ki. Po 15 minutach jedn porcje ciasta wyci庵n望 i wylepi ni blach o wymiarach ok. 25x35cm. uprzednio wy這穎n papierem do pieczenia. Przed pieczeniem po nak逝wa widelcem.

PIECZENIE: 170st, oko這 15minut (na jasno-z這to)

Pozosta貫 dwie cz窷ci ciasta upiec w ten sam spos鏏. Ostudzi.

MASA SEROWA:
1 jajko
250g cukru pudru
2op cukru wanilinowego
100g mi瘯kiego mas豉
1kg sera bia貫go sernikowego (twarogowego nie homogenizowanego) lub 3krotnie mielonego twarogu
1 budy waniliowy

Jajko ubi z cukrem i cukrem wanilinowym. Doda mi瘯kie mas這 i ser, wymiesza mikserem. Na koniec wsypa budy, ponownie wymiesza. Mas prze這篡 do garnka i mieszaj帷 zagotowa. Gotowa 3 minuty, nie przestaj帷 miesza. Gor帷 mas wyla na jeden z ostudzonych plack闚. Przykry kolejnym, lekko docisn望.

MASA JABΘOWA:
1 kg jab貫k (preferuj twarde i nieco kwaskowe)
2 造瞠czki soku z cytryny
120g cukru
1 cukier wanilinowy
1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
1 galaretka cytrynowa

Jab趾a umy, obra i zetrze na tarce o grubych oczkach. Prze這篡 do garnka. Doda cukier, cukier wanilinowy, sok z cytryny i wanili (ziarenka i kor). Owoce dusi na wolnym ogniu kilka minut, a ca趾owicie zmi瘯n, a wypuszczony sok odparuje. Zdj望 z ognia, usun望 kor waniliow. Do gor帷ych jab貫k wsypa galaretk i dok豉dnie wymiesza. Od razu wy這篡 na ciasto i przykry ostatnim plackiem, docisn望.

POLEWA:
150g czekolady gorzkiej
1/3 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30% (ewentualnie mleka)

30g czekolady bia貫j
3 造磬i 鄉ietanki krem闚ki 30% (ewentualnie mleka)

Ciemn czekolad rozpu軼i wraz ze 鄉ietank w k徙ieli wodnej. R闚nomiernie rozprowadzi po wierzchu ciasta. Bia陰 czekolad ze 鄉ietank r闚nie rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Przela do r瘯awa cukierniczego, lub grubszego woreczka (np. na mro穎nki). Odci望 czubek (niewielki kawa貫k). Na cie軼ie zrobi paski z bia貫j czekolady (r闚nolegle do kr鏒szego boku blachy). Nast瘼nie delikatnie przejecha ostrym ko鎍em wyka豉czki po polewie wzd逝 d逝窺zego boku blachy, tak, aby powsta wz鏎.

Ciasto wstawi do lod闚ki lub w inne ch這dne miejsce na co najmniej 6-8h, najlepiej ca陰 noc.



S這dka magia od kuchni


毒鏚這: przepis cioci Ani M (lekko zmodyfikowany) - dzi瘯i:)

wtorek, 14 maja 2013, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2013/05/14 12:33:43
Te robi sernik gotowany tylko bez jab貫k, jest super :) musz spr鏏owa z jab趾ami :)
-
2013/05/14 16:26:24
z jab趾ami jeszcze nie robi造鄉y :)
-
2013/05/15 18:17:14
Mmm, pyszno軼i! Faktycznie, idealne kawa貫czki :)
-
2013/05/15 21:18:05
Zach璚am do wypr鏏owania, bo to bardzo trafione po陰czenie:)
No i jest w stanie pogodzi fan闚 sernika z wielbicielami szarlotki:)
-
2013/05/15 21:50:26
Czarownie!
Z pierwszym moim padaj帷ym spojrzeniem na to ciasteczko zakocha豉m si w tym cacku! Robi je dzisiaj. B璠zie to tort z okazji moich urodzin :) Zrobi tylko zamiast kruchego ciasta, blaty biszkoptowe.
Pozdrawiam.
-
2013/05/15 21:52:44
Kubiczkowo, ja do sernika zdecydowanie preferuje kruche, ale jak wiadomo o gustach si nie dyskutuje:)
Czekam w takim razie na wra瞠nia
No, i oczywi軼ie - najlepsze 篡czenia:)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel