Blog > Komentarze do wpisu

S這dko-s這ny sernik kajmakowy na krakersach

Znowu sernik, a jeszcze jeden czeka w kolejce:) Musze troch podtuczy sernikow "kategori" na blogu, bo a wstyd, 瞠 takie w niej pustki:) Nie godzi si:) Tym razem s這dko-s這ne zestawienie - sernik z dodatkiem masy kr闚kowej na s這nych krakersach. Bez pieczenia, ale za to z gotowaniem, niemniej szybko i bezproblemowo.

SKxDNIKI:

2 du瞠 paczki prostok徠nych krakers闚 (solonych)

Kwadratow form o boku ok. 22cm wy這篡 papierem do pieczenia a nast瘼nie na dnie 軼i郵e pouk豉da krakersy

MASA SEROWA:
500g sera twarogowego 3krotnie mielonego lub sernikowego
1 jajko
100g cukru
200g masy kr闚kowej
1 budy waniliowy lub 鄉ietankowy

Wszystkie sk豉dniki zmiksowa, prze這篡 do du瞠go rondla i podgrzewa mieszaj帷 a do zagotowania. Gotowa ci庵le mieszaj帷 oko這 2minut. Gor帷 mas od razu wyla na krakersy. Na serze u這篡 kolejn warstw krakers闚.

MASA KAJMAKOWA:
200g masy kr闚kowej
80g mas豉
1/4 造瞠czki soli

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w garnuszku i podgrza a mas這 ca趾owicie si rozpu軼i, a masa b璠zie mocno ciep豉. Od razu rozsmarowa na krakersach. Na wierzchu u這篡 ostatni warstw krakers闚. Ciasto ca趾owicie ostudzi.

MASA 危IETANOWA:
1,5szklanki (330g - 1 du篡 kubek) 鄉ietanki krem闚ki 30% (od這篡 dwie 造磬i)
1 造磬a cukru pudru
2 p豉skie 造瞠czki 瞠latyny

3 造磬i cukru
1 造磬a wody
2 造磬i 鄉ietanki krem闚ki 30% (te uprzednio od這穎ne)
2 造磬i mas豉
szczypta soli

疾latyn zala 1/4 szklanki zimnej wody i zostawi do nap璚znienia. Nast瘼nie rozpu軼i mieszaj帷 na bardzo ma造m ogniu lub w k徙ieli wodnej. 妃ietank ubi pod koniec dodaj帷 cukier i wlewaj帷 rozpuszczon 瞠latyn. Wy這篡 na ostudzone ciasto.

Cukier z wod umie軼i w garnuszku, wymiesza i podgrzewa, mieszaj帷 a woda wyparuje a cukier zbije w grudki ponownie rozpu軼i i zarumieni. Do zarumienionego od razu doda krem闚k, s鏊 i mas這, wymiesza do po陰czenia. Lekko przestudzi, a nast瘼nie rozla na cie軼ie grzbietem 造磬i lekko mieszaj帷 ze 鄉ietank (鄉ietanka lekko si rozpu軼i, powstanie taki sos, co wida na zdj璚iu).

Przed podaniem sch這dzi w lod闚ce przez co najmniej 6-8h (najlepiej ca陰 noc; a moim zdaniem ciasto jest najlepsze po min. 24h od przygotowania). Przechowywa w lod闚ce, podawa sch這dzone.





Polub SMoK na fb:):
S這dka magia od kuchni


鈔oda, 24 kwietnia 2013, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2013/04/24 10:55:53
Koniecznie musz wzi望 przepis, wygl康a 鈍ietnie, a nigdy nie jad豉m nic podobnego:)
-
2013/04/24 11:50:22
S這dko-s這nej wersji sernika jeszcze nie jad豉m, cho krakersy cz瘰to wykorzystuj w s這dkich deserach. St康 my郵, 瞠 sernik pyycha!
-
2013/04/24 12:13:41
ach gdyby nie dodatek 瞠latyny zrobi豉bym od razu, mam jak捷 awersj do 瞠latyny.
Ale zapisz sobie przepis, poszukam zamiennika;) pycha serniczek
-
2013/04/24 13:52:46
Kajmak<3
-
2013/04/24 20:59:50
Zufik, zamiast 瞠latyny dodaj dwa usztywniacze do 鄉ietany, tylko wtedy sos karmelowy musisz bardziej ostudzi przed oblaniem 鄉ietany i poczeka a lekko zg瘰tnieje
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel