Blog > Komentarze do wpisu

Sernik kawowy


To m鎩 ulubiony sernik, czysta rozkosz jedzenia. Piek豉m go kilkakrotnie, aby osi庵n望 ostateczny, prezentowany tu efekt. Sernik jest cudownie kremowy, lekko wilgotny, na mocno czekoladowym spodzie. Dla mnie idealny.

SKxDNIKI:

NA SP笈:
65g gorzkiej czekolady
65g mi瘯kiego mas豉
60g br您owego cukru
2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej + 1 造磬a gor帷ej wody
1 jajko
4 造磬i (z lekkim czubkiem) m彗i pszennej
2 造磬i ciemnego kakao

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej, przestudzi. Mas這 utrze z czekolad i cukrem. Doda jajko i ponownie utrze. Nast瘼nie wla kaw rozpuszczon w 造盧e wody i wsypa m彗 z kakao. Wymiesza mikserem. Prze這篡 do tortownicy o 鈔ednicy 26cm, z dnem wy這穎nym papierem do pieczenia i bokami wysmarowanymi mas貫m.

PIECZENIE: 175st, 10minut

MASA SEROWA:
1kg sera twarogowego sernikowego (nie homogenizowanego) lub trzykrotnie mielonego t逝stego twarogu
250g serka mascarpone
150ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
1,5 szklanki cukru
6 jaj
4 造磬i skrobi ziemniaczanej
6 造瞠czek kawy rozpuszczalnej + 4 造磬i gor帷ej wody

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w du瞠j misie i zmiksowa kr鏒ko (tylko do po陰czenia sk豉dnik闚 i ujednolicenia masy) na 鈔ednich obrotach miksera. Przela na podpieczony sp鏚.

PIECZENIE II: 175st - 15minut; a nast瘼nie 120st - 90minut

WIERZCH:
1 du篡 kubek (330g) g瘰tej kwa郾ej 鄉ietany 18%
3 造磬i cukru pudru
2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej + 2 造磬i gor帷ej wody

Wszystkie sk豉dniki wymiesza (mo積a mikserem) na jednolit mas.

PIECZENIE III: 120st, 15minut

Sernik ostudzi w lekko uchylonym piekarniku.

DODATKOWO:
50g gorzkiej czekolady
1 造瞠czka kawy rozpuszczalnej
1 造瞠czka mas豉
2 造磬i 鄉ietanki krem闚ki 30%

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w k徙ieli wodnej. Rozpuszcza co jaki czas mieszaj帷, aby dobrze si po陰czy造. Prze這篡 do r瘯awa cukierniczego z obci皻ym czubkiem (mo積a zrobi to w foliowym woreczku, najlepiej takim na mro穎nki). Czekolad na這篡 w spiralny wz鏎, a nast瘼nie wyka豉czk narysowa na niej kreski promieni軼ie, na przemian od 鈔odka i do 鈔odka; lub w inny wz鏎.

Sernik wstawi do lod闚ki na 8-12h. Podawa sch這dzony, przechowywa w lod闚ce.



S這dka magia od kuchni

wtorek, 23 kwietnia 2013, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2013/04/23 10:27:18
cudowny, do tego kawka i jeste鄉y w 7 niebie;)
-
Go嗆: , 217.153.131.*
2013/04/23 16:49:22
Cudny:D
-
2013/11/02 16:15:56
Witaj :) Upiek豉m ten sernik i jestem zachwycona. Jeden z lepszych jaki zdarzy這 mi si robi. Kawowa masa serowa jest cudowna w smaku. Dzi瘯uj za ten wspania造 przepis.
Troszk zmniejszy豉m proporcje bo robi豉m na mniejszej tortownicy i zrobi豉m na spodzie z ciastek owsianych, do tego czekoladow polew zrobi豉m te bez kawy, ale kolejnym razem spr鏏uj Twoj kawow i ten kawowy kruchy sp鏚.
Zdj璚ia zrobi dopiero jutro (o ile b璠zie jeszcze co fotografowa :)) i wpis zamieszcz na blogu jak tylko znajd troszk czasu, oczywi軼ie je郵i nie masz nic przeciwko.
Jeszcze raz bardzo dzi瘯uj za przepis i serdecznie pozdrawiam :)
Gosia.
-
2013/11/02 20:52:00
1urtica, bardzo si ciesz:) To r闚nie m鎩 najulubie雟zy sernik:) A ja niezbyt sernikowa, wi璚 tym bardziej:)
-
2013/11/17 16:39:16
Uff wreszcie jest :) Troszk mi si zesz這, ale w ko鎍u napisa豉m o tym serniku. Dzi瘯uj jeszcze raz i serdecznie pozdrawiam :)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel