Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto orzechowa pralinka

To ciasto na wielkie okazje - do嗆 drogie, pracoch這nne, bardzo kaloryczne i przepyszne. Mocno czekoladowe ciasto o ciekawej strukturze - mi瘯kie, wilgotne, lekko lepkie i bardzo d逝go zachowuj帷e 鈍ie穎嗆. Do tego dwie niesamowite masy, jedna ma郵ana z orzech闚 w這skich, druga czekoladowa z dodatkiem mas豉 orzechowego. Wszystko wyko鎍zone orzechami i jeszcze odrobin czekolady. Co niesamowitego.

Nie chcia豉m robi ciasta dwa razy z rz璠u, ale gdybym mia豉 je powtarza z tej samej ilo軼i sk豉dnik闚 upiek豉bym trzy zamiast dw鏂h plack闚 i prze這篡豉 nimi masy. Podam w przepisie dwie wersje przygotowania i z這瞠nia ciasta, jak kto woli:)

SKxDNIKI:

CIASTO:
3 szklanki cukru
2 3/4 szklanki m彗i
1 1/4 szklanki gorzkiego kakao
3 造瞠czki sody
1 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
1/4 造瞠czki soli

1 1/2 szklanki ma郵anki
3/4 szklanki oleju
1 1/2 szklanki mocnej kawy
3 du瞠 jajka

Wszystkie suche sk豉dniki wymiesza w du瞠j misce. Doda sk豉dniki mokre i zmiksowa na jednolit mas. Ciasto podzieli na
WARIANT I: trzy cz窷ci
WARIANT II: dwie cz窷ci
Ka盥 z nich przela do formy o wymiarach ok. 25x40cm wy這穎nej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 180st, 30-35min (do suchego patyczka) - ka盥y blat

MASA I:
1 1/2 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30%
70g zmielonych orzech闚 w這skich
50g do嗆 drobno posiekanych orzech闚 w這skich
szczypta soli
3 造磬i cukru pudru
300g mi瘯kiego mas豉

W rondelku umie軼i 鄉ietank, orzechy i s鏊. Podgrzewa do zagotowania od czasu do czasu mieszaj帷. Przykry foli i odstawi do ca趾owitego ostudzenia (do temperatury pokojowej).
Po tym czasie mas這 utrze z cukrem pudrem. Ci庵le ucieraj帷 dodawa porcjami mas orzechow. Uciera do uzyskania jednolitego kremu.

MASA II:
200ml + 380ml 鄉ietanki krem闚ki 30%
300g czekolady gorzkiej lub deserowej
300g mas豉 orzechowego
100g mas豉

W rondelku umie軼i 200ml 鄉ietanki, mas這, mas這 orzechowe i czekolad. Podgrzewa mieszaj帷 od czasu do czasu, a do zagotowania. Wymiesza na jednolit mas, odstawi do ca趾owitego ostygni璚ia (w lod闚ce).
Po tym czasie pozosta陰 鄉ietank ubi, prze這篡 do zimnej masy i delikatnie wymiesza szpatu趾 lub 造磬.

PONADTO:
200g czekolady deserowej lub gorzkiej
1/3 szklanki 鄉ietanki krem闚ki 30%
200-300g r騜nych rodzaj闚 orzech闚, grubo posiekanych lub w ca這軼i

Czekolad rozpu軼i wraz ze 鄉ietank na wolnym ogniu, ci庵le mieszaj帷.

SKxDANIE CIASTA:

WARIANT I: na pierwszy z blat闚 wy這篡 krem z orzech闚 w這skich, przykry kolejnym blatem czekoladowym, wy這篡 krem z mas豉 orzechowego, przykry ciastem. Obla czekolad i obsypa przygotowanymi orzechami.

WARIANT II: na pierwszy z blat闚 wy這篡 najpierw krem z orzech闚 w這skich, wyr闚na. Na kremie rozprowadzi mas z mas豉 orzechowego. Przykry pozosta造m ciastem. Obla czekolada i obsypa przygotowanymi orzechami.

Ciasto odstawi do lod闚ki na 6-12h (najlepiej ca陰 noc). Przechowywa w lod闚ce.




Polub SMoK na fb i 郵ed nowe przepisy:):
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: www.tylife.pl, troch zmodyfikowany

czwartek, 18 kwietnia 2013, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2013/04/18 10:15:41
Bardzo apetycznie wygl康a:)
-
2013/04/18 14:50:27
ob喚dnie si prezentuje! zjad豉bym razem z tym 郵icznym talerzykiem;)
-
2013/04/18 19:00:20
Faktycznie idealne na specjalna okazje. Wyglada oblednie!
-
2013/04/18 19:46:44
Wygl康a wspaniale!! faktycznie na szczeg鏊ne okazje...
-
2013/04/18 20:06:57
no, na specjalne, ale warto:) Teraz sezon komunijny, mo瞠 kto si skusi, bo to chyba jedna z bardziej specjalnych okazji:)
-
Go嗆: angie, *.sti.net.pl
2013/04/18 20:07:29
Pi瘯ne, musi smakowa niesamowicie!
-
Go嗆: Ola in the kitchen, 83.238.243.*
2013/04/18 21:44:59
Wygl康a ob喚dnie! 奸inka cieknie do pasa :d mniam, mniam.....
-
2013/04/20 02:04:02
Wygl康a fantastycznie, bardzo elegancko :)
-
2013/04/20 14:27:11
Kaloryczna rozkosz <3
Szkoda tylko, ze ten krem orzechowy jest na bazie masla.. nie przepadam za takimi.
Reszta odpowiada mi w 100%! :D
-
2013/04/21 08:36:24
chochlikikuchenne, ja te nie lubi krem闚 ma郵anych (co wida na blogu, bo poza tym, chyba nie ma 瘸dnego), ale ten znam ju od dawna (moja mama te taki robi do tort闚, tylko z mleka, a nie krem闚ki) i akurat bardzo go lubi, nie smakuje mas貫m - jak np, krem ma郵any z dodatkiem kakao (tzw. czekoladowy) tylko po prostu orzechami. Mas這 nadaje mu odpowiedniej konsystencji, a na pierwszym palnie zdecydowanie orzechy w這skie. Je郵i zdecydujesz si spr鏏owa na pewno b璠ziesz mile zaskoczona
-
Go嗆: : , *.emitel.pl
2014/05/08 13:43:14
Czy kto go juz upiek?
-
Go嗆: kinga, 93.48.120.*
2015/10/20 18:33:49
Witam.Mam pytanie techniczne.Ciasto dzielimy na 2 czesci i kazda pieczemy osobno,czy w takim razie podczas jak piecze sie 1 czesc,druga moze czekac na swoja kolej? Pytam bo sa ciasta,ktore po wymieszaniu skladnikow musza byc natychmiast pieczone.Pozdrawiam.
-
Go嗆: kinga, 93.48.120.*
2015/10/20 18:38:11
Aja,zapomnialam jeszcze zapytac czym naponczowac oba blaty ciasta? lubie wilgotne.Czy naparem z kawy,a moze pani podpowie?
-
2015/11/09 11:00:39
Tak, ciasto mo積a przygotowa jednocze郾ie. Drugi blat mo瞠 poczeka na swoja kolej podczas pieczenia pierwszego.

Ciasto mo積a naponczowa kaw. Ale ono samo w sobie jest wilgotne i nie wymaga ponczowania.
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel