Blog > Komentarze do wpisu

Tort bananowy

Wprawdzie tort bananowy jest do嗆 s這dki, ale mimo to lekki. Jedn warstw stanowi krem bananowy, drug banany przykryte 鄉ietan z kawa趾ami czekolady, ca這嗆 uzupe軟ia akcent z masy kajmakowej. Klasyczna kompozycja, dobry pomys na bezalkoholowy tort na przyj璚ie z dzie熤i. Wprawdzie banany lubi, ale wielk fank nie jestem, mimo to torcik bardzo mi smakowa, zw豉szcza do porannej kawy (bez cukru).

Kiedy przygotowywa豉m tort bananowy totalnie zwa篡 mi si krem. Dawno mi si to ju nie zdarzy這, w zwi您ku z czym wydawa這 mi si, 瞠 posiad豉m jak捷 tajemn wiedz, tudzie dar, kt鏎y pozwala mi unika tej katastrofy - zmory wszystkich "ucieraczy" mas豉. A jednak nie. Tort robi豉m p騧no, nie mia豉m ju si造, czasu ani ochoty zaczyna na nowo, a jak widzicie, krem w cie軼ie jest idealny. Z zakamark闚 pami璚i wygrzeba豉m babcine sposoby na zwa穎ny krem i "篡li d逝go i szcz窷liwie". Poniewa wiem, 瞠 wa膨cy si krem nie tylko mnie "goni" w najczarniejszych koszmarach, zaczn ten wpis od:

JAK URATOWA ZWA烙NY KREM:

1. Przede wszystkim trzeba zrobi wszystko, 瞠by nie by這 czego ratowa, czyli 瞠by krem si nie zwa篡. Aby zminimalizowa ryzyko nale篡:

- u篡 dobrej jako軼i mas豉 (polecam "ose趾i")
- zwr鏂i uwag, aby wszystkie sk豉dniki dodawane do kremu by造 w tej samej temperaturze - pokojowej. Nie mo積a do mi瘯kiego mas豉 doda budyniu, czy innej masy z lod闚ki. Krem cz瘰to wa篡 si r闚nie na samym ko鎍u ucierania, kiedy nieopatrznie wlewamy do niego zimny alkohol.

Je郵i ju si zwa篡...

- do garnuszka przek豉damy niewielk cz窷 kremu - 4 造磬i (na ilo嗆 kremu z 250g mas豉 i 400-500g budyniu/kajmaku/innej masy)
- krem podgrzewamy na wolnym ogniu mieszaj帷, a zwa穎ne grudki mas豉 si rozpuszcz
- ciep造 krem od razu przek豉damy do pozosta貫j masy i mieszamy 造磬, a pozosta貫 grudki znikn
- na koniec ca這嗆 ponownie ucieramy mikserem

i krem uratowany:)

TORT BANANOWY

SKxDNIKI:

NA BISZKOPT:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
1 造磬a octu
1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia
2/3 szklanki m彗i ziemniaczanej
1/3 szklanki maki pszennej

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek i ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania doda cukier i ponownie ubi. W osobnej miseczce wymiesza 鄴速ka z octem i proszkiem do pieczenia. Prze這篡 do masy bia趾owej i ponownie ubi. Nast瘼nie do masy przesia m彗i i delikatnie, ale dok豉dnie wymiesza szpatu趾 lub 造磬. Ciasto przela do tortownicy o 鈔ednicy 22cm o dnie wy這穎nym papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 160st (termoobieg), ok. 30-40minut (do suchego patyczka)

Upieczony biszkopt, zaraz po wyj璚iu z piekarnika zrzuci wraz z forma na ziemi z wysoko軼i oko這 30cm. Ca趾owicie ostudzi

KREM BANANOWY:
250ml nektaru bananowego
20g (1/2 opakowania) proszku budyniowego waniliowego lub 鄉ietankowego
2 造磬i cukru (je郵i u篡wamy budyniu z cukrem - 1 造磬a)
125g mi瘯kiego mas豉

150ml nektaru zagotowa. W tym czasie w pozosta造m soku rozmiesza proszek budyniowy z cukrem. Mieszank wla do gotuj帷ego nektaru i ci庵le mieszaj帷 gotowa ko這 2 minut na wolnym ogniu. Przykry foli aluminiow i odstawi do ostygni璚ia.
Po tym czasie mi瘯kie mas這 utrze mikserem, ca造 czas ucieraj帷 dodawa po 造盧e bananowy budy. Uciera do momentu, w kt鏎ym masa b璠zie jednolita i puszysta (a gdyby tak, czego nie 篡cz, krem si zwa篡 - patrz na wst瘼:)

MASA 危IETANOWA:
250ml 鄉ietanki 30%
1op. usztywniacza do 鄉ietany (typu 鄉ietan-fix)
1 czubata 造瞠czka cukru pudru
100g czekolady deserowej (lub innej, jak wolicie), pokrojonej na kawa趾i

Krem闚k ubi wraz z usztywniaczem i cukrem na sztywn mas. Do ubitej wsypa czekolad, wymiesza.

NA WYKO哸ZENIE:
500ml 鄉ietanki 30%
2op. usztywniacza do 鄉ietany (typu 鄉ietan-fix)
2 czubate 造瞠czki cukru pudru
1 dojrza造 banan
t篹ej帷a galaretka cytrynowa (wystarczy wykona j z 1/5 opakowania czyli 18g w 100ml wody) - je郵i ozdabiacie tort 鈍ie篡mi bananami
100g czekolady deserowej (lub innej) startej na tarce lub obieraczk do warzyw, ewentualnie gotowych wi鏎ek czekoladowych

Krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem i usztywniaczami.

PONADTO:
1 puszka (400-500g) masy kajmakowej
1 szklanka wody
2 du瞠 dojrza貫 banany

WYKONANIE TORTU:
Mas kajmakow lekko podgrza, aby by豉 p馧p造nna i 豉two si rozprowadza豉. Ostudzony tort przekroi na 3 kr捫ki. Dolny kr捫ek nas帷zy wod, wy這篡 na niego 1/2 masy kajmakowej a nast瘼nie krem bananowy. Przykry kolejnym biszkoptowym kr捫kiem, nas帷zy, wy這篡 pozosta陰 cz窷 kajmaku. Dwa banany pokroi w plastry i u這篡 do嗆 軼i郵e na masie, przykry 鄉ietan z kawa趾ami czekolady. Na wierzchu u這篡 ostatni blat ciasta, nas帷zy.W tym miejscu dobrze wstawi tort na oko這 1-2h do lod闚ki, aby masy dobrze st篹a造.

Ok. 4 造磬i 鄉ietany przygotowanej do wyko鎍zenia tortu prze這篡 do szprycy lub r瘯awa cukierniczego z tylk w kszta販ie szerokiej gwiazdki, pozosta陰 cz窷ci dok豉dnie pokry wierzch i boki tortu. Z od這穎nej 鄉ietany wycisn望 rozetki dooko豉 kraw璠zi tortu. Banana pokroi w plasterki i u這篡 je na wierzchu w kszta速 ko豉, tak, aby lekko na siebie zachodzi造. Pusty 鈔odek wype軟i czekolad (tak jak na zdj璚iu). Banany obla niewielk ilo軼i t篹ej帷ej galaretki, aby nie ciemnia造. Boki tortu obsypa pozosta陰 czekolad.

Po udekorowaniu tort od razu jest gotowy do podania. Przechowywa w lod闚ce, podawa sch這dzony.




Polub SMoK na fb:)
S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 18 marca 2013, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/18 12:31:01
tort wygl康a wybornie! Sposobu na ratowanie kremu nie zna豉m, mam nadziej, 瞠 nie b璠 mia豉 potrzeby 瞠by go testowa, ale przezornie postaram si zapami皻a ;)
-
2013/03/18 14:31:15
wygl康a wy鄉ienicie! ;) a takie po陰czenie smak闚 zawsze wychodzi wybornie ;)
-
2013/03/18 18:23:30
Wygl康a doskonale! Bardzo lubi banany w wypiekach.
-
2013/03/18 18:28:01
Kocham wszystko co zawiera banany:)
-
2013/03/18 18:28:26
bananowy musi by pyszny! :) przepis zapisuj, planuj wykorzysta przy najbli窺zej okazji :)
-
2013/03/18 23:03:44
Tort wygl康a ob喚dnie:)

Ja znam troszk inny spos鏏 na uratowanie kremu.
Wystarczy misk z kremem umie軼i nad par i miksowa a krem stanie si g豉dki:)
-
2013/03/19 08:33:05
Dzi瘯uj Wam bardzo:) Mam nadziej, 瞠 korzystaj帷ym z przepisu b璠zie r闚nie smakowa:)
Amaranthorse, te znam ten spos鏏, ale dla mnie podany we wpisie jest prostszy w wykonaniu (nie trzeba szuka odpowiednich naczy itd) i niesie mniejsze ryzyko rozrzedzenia kremu:) A mechanizm w obu jest ten sam - rozpu軼i zwa穎ne mas這:)
-
2013/03/20 17:09:44
Ja banany lubi bardzo, wi璚 taki tort z pewno軼i by mi zasmakowa. 奸icznie wygl康a :)
A rady na temat kremu bardzo cenne :)
-
2013/06/03 10:52:03
pycha:)
-
2013/07/05 13:46:17
witam. czy jesli chcialabym zrobic mase bananowa z calego opakowania proszku budyniowego(60g) to czy ilosc soku bananowego musze zwiekszyc? chce dodac ze chcialabym zeby masa byla gesta, nie chce zbyt rzadkiej... prosze o odpowiedz. pozdrawiam
-
2013/07/06 12:46:55
Krem jest sztywny
je瞠li chcesz go zrobi z podw鎩nej ilo軼i budyniu musia豉by zwi瘯szy ilo嗆 wszystkich sk豉dnik闚
budy musia豉by rozrobi w minimum 400ml soku, ale automatycznie powinna te zwi瘯szy ilo嗆 mas豉 do 200g

Je瞠li zrobisz zbyt twardy budy (w ma貫j ilo軼i soku) to nie uda Ci si rozetrze go dobrze z mas貫m i w kremie b璠 grudki
natomiast ilo嗆 mas豉 musi by dostosowana do ilo軼i budyniu, 瞠by rzeczywi軼ie by to krem - o odpowiedniej konsystencji

Mo瞠sz zrobi inaczej - ugotowa opakowanie budyniu w 350-400ml soku, do gor帷ego doda 2 造磬i mas豉 i rozmiesza. A nast瘼nie ten budy wyla na biszkopt. Budy rozrobiony w mniejszej ilo軼i p造nu w lod闚ce stwardnieje i b璠zie da si kroi, ale wtedy to ju nie b璠zie krem tylko budy bananowy:)

Mam nadziej, 瞠 pomog豉m, pozdrawiam
-
2013/07/08 13:55:26
a czy zamiast nektaru moge uzyc zwyklego soku bananowego typu TYMBARK czy lepszy bedzie kubus? prosze o szybka odpowiedz
-
2013/07/12 22:04:36
U篡wam zwyk貫go kartonikowego nektaru, w豉郾ie takiego typu "Tymbark", "Hortex" czy jaki inny ze sklepu z owadem:)
-
2014/01/29 22:37:29
Torcik bardzo apetyczny.
Serdeczno軼i :-)
-
Go嗆: betttti, *.multi-play.net.pl
2014/02/12 10:52:00
Torcik robi豉m par dni temu.
Wyszed przepi瘯ny, super wysoki biszkopt, dzi瘯i temu tort by mega du篡 :D
Jedno, co bym zmieni豉 na nast瘼ny raz - chyba ca趾owicie zrezygnuj z masy kajmakowej.
Ciasto by這 pyszne ale za s這dkie, wyeliminowanie kajmaku - w moim otoczeniu - da efekt doskona造.
Dzi瘯uj!
-
Go嗆: ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/23 20:05:15
torcik piek豉m dzi ju drogi raz jest pyszny, polecam
-
Go嗆: Ewa, *.augustow.mm.pl
2014/05/24 17:44:31
BO浩! Jak pi瘯nie wygl康a
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel