Blog > Komentarze do wpisu

Prawdziwy Snickers

Zawsze jak widz prze這穎ne budyniem placki miodowe z orzechami (cz瘰to w dodatku w這skimi) na g鏎ze, podpisane - Snickers, to nie mog si nie u鄉iechn望. Nie uwa瘸m si bynajmniej za znawce, nie jestem wielk fank, ale zdarzy這 mi si par razy zje嗆 Snickersa i, wyobra嬈ie sobie - nigdy jeszcze nie mia豉m w 鈔odku budyniu, na jakie felerne trafia豉m:). Placki z g鏎y rozgrzeszam bo ciasto to ciasto, ale ten budy... 疾by nie by這, 瞠 si wym康rzam i tak dalej - to ja rozumiem, 瞠 nazwa jest ju mocno tradycyjna, sama nie raz jej u篡wam, i zawsze, jak kto mi m闚i - "takie ciasto, no wiesz, a la Snickers" - to wiem. Niemniej, postanowi豉m sobie, 瞠 jak w ko鎍u si wezm za Snickersa (a, 瞠 taki dzie nadejdzie, by這 pewne) to zrobi Snickersa a nie ciasto z budyniem. I tak oto powsta這 ciasto z mas nugatow na piankach marshmallows z mas貫m orzechowym oraz karmelem, a tak瞠 mn鏀twem pra穎nych orzeszk闚 ziemnych, solonych oczywi軼ie. Bardzo snickersowe. Nawet pachnie odpowiednio. Prawdziwy Snickers. Nieskromnie polecam, pokochacie:)

SKxDNIKI:

NA CIASTO*:
700g m彗i
130g mas豉 lub dobrej margaryny do pieczenia
250g cukru
4 造磬i mleka
2 造磬i p造nnego miodu
1 造瞠czka sody oczyszczonej
2 jajka

Z wszystkich sk豉dnik闚 zagnie嗆 jednolite ciasto. Podzieli na 3 r闚ne cz窷ci. Ka盥 owin望 foli spo篡wcz i od這篡 do lod闚ki na oko這 30minut. Po tym czasie jedn porcj ciasta wylepi du膨 blach (ok. 25x40cm) wy這穎n papierem do pieczenia, po nak逝wa g瘰to widelcem.

PIECZENIE: 170st, oko這 20minut

W ten sam spos鏏 upiec pozosta貫 dwa blaty.

* ciasto miodowe ma takie same w豉軼iwo軼i jak pierniki. Jest ciastem "mi瘯n帷ym". Mo積a upiec je nawet ponad tydzie przed wykorzystaniem. Gotowe blaty nale篡 trzyma owini皻e foli lub szczelnie zawi您ane w du瞠j reklam闚ce (najlepiej na這篡 dwie - z dw鏂h stron po jednej). Blaty mo積a upiec r闚nie kr鏒ko przed przygotowaniem ciasta (ale najlepiej, 瞠by pole瘸造 przynajmniej 2-3dni), w takim wypadku z pewno軼i nie zd捫 zmi瘯n望, nale篡 je pod闚czas obficie nas帷zy w czasie przek豉dania ciasta.

NA PONCZ:
3 造磬i w鏚ki
250ml wody

Wod z w鏚k wymiesza.

NA WARSTW CZEKOLADY:
150g czekolady deserowej
1/3 szklanki mleka zag瘰zczonego

Czekolad wraz z mlekiem rozpu軼i w k徙ieli wodnej lub na niewielkim ogniu.

Pierwszy blat nas帷zy ponczem, a nast瘼nie rozprowadzi na nim czekolad i umie軼i w lod闚ce, a czekolada zastygnie (na oko這 15minut).

MASA I:
60g mas豉
1/4 szklanki mleka zag瘰zczonego nies這dzonego
1 szklanka cukru pudru
80g mas豉 orzechowego
90g bia造ch pianek marshmallows
200g pra穎nych orzeszk闚 ziemnych, solonych

Mas這 rozpu軼i w wi瘯szym rondelku. Do roztopionego doda cukier puder i mleko zag瘰zczone. Doprowadzi do wrzenia i gotowa przez 5 minut, od czasu do czasu mieszaj帷. Zdj望 z ognia. Doda mas這 orzechowe i pianki - rozmiesza na g豉dk mas. Dorzuci orzechy, wymiesza. Od razu prze這篡 na posmarowane czekolad ciasto. Przykry drugim blatem, mocno dociskaj帷, nas帷zy.

MASA II:
1 puszka masy kajmakowej (ok. 400-500g)
150g mas豉
400g pra穎nych orzeszk闚 ziemnych, solonych

Kajmak wraz z mas貫m umie軼i w garnuszku na wolnym ogniu. Podgrzewa mieszaj帷 a mas這 si rozpu軼i. Odstawi do przestudzenia. Po tym czasie dosypa orzeszki, wymiesza. Wy這篡 na ciasto. Przykry ostatnim blatem, nas帷zy.

KARMELIZOWANE ORZESZKI:
2 造磬i wody
3/4 szklanki cukru
200g pra穎nych orzeszk闚 ziemnych, solonych

Na niewielkiej patelni (nie teflonowej!) lub w garnuszku z grubym dnem umie軼i cukier i wod. Podgrzewa na wolnym ogniu, mieszaj帷. Najpierw cukier przybierze form p造nn, nast瘼nie zmieni si w do嗆 twarde grudki. Mieszaj帷 od czasu do czasu podgrzewa nadal. Kiedy grudki si roztopi tworz帷 bursztynowy syrop wsypa orzeszki. Miesza do momenty, kiedy karmel r闚nomiernie je oblepi. Ca這嗆 przela na przygotowany arkusz papieru do pieczenia i r闚nomiernie rozprowadzi. Poczeka a karmel ca趾owicie zastygnie, a nast瘼nie po豉ma na niewielkie kawa趾i.

POLEWA:
150g czekolady deserowej
1/3 szklanki mleka zag瘰zczonego

Czekolad wraz z mlekiem rozpu軼i w k徙ieli wodnej lub na ma造m ogniu. Obla wierzch ciasta. Zanim polewa zastygnie obsypa ciasto kawa趾ami pra穎nych orzeszk闚. Lekko docisn望 otwart d這ni.

Przed podaniem sch這dzi co najmniej kilka godzin w lod闚ce (najlepiej ca陰 noc). Przechowywa w lod闚ce.






Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis na mas nugatow znalaz豉m na stronie www.howsweeteats.com i lekko go zmodyfikowa豉m na potrzeby mojego ciasta

czwartek, 14 marca 2013, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/14 09:01:46
Robi na 鈍i皻a!.
-
2013/03/14 09:35:15
Faktycznie wygl康a zach璚aj帷o :)
-
2013/03/14 10:27:22
Idealny..........
-
2013/03/14 11:35:06
prawdziwy snickers:) idealny
-
2013/03/14 14:46:12
PI艼NY !!
-
2013/03/14 20:03:20
Brawo kobieto !!!!!!!!!!! Widz, 瞠 nie tylko mnie to irytuje, a w ramach sojuszu z Tob, na pewno kiedy wypr鏏uj ten przepis, gor帷o pozdrawiam :))
-
2013/03/15 08:48:17
dzi瘯uje bardzo:)
Growingup, koniecznie daj zna po wypr鏏owaniu:)
Canette, :) Mo瞠 jad豉 Snickersy z tej samej partii co ja - wybrakowane i bez budyniu:)
-
Go嗆: magda, *.toya.net.pl
2013/03/15 09:26:07
mmm... zdecydowanie moje smaki, urodziny meza sie zblizaja wiec mysle ze zrobie mu (i sobie) slodka niespodzianke, czy pianki sa w smaku wyczuwalne?
-
2013/03/15 10:28:55
Magda, w og鏊e nie s pianki w smaku wyczuwalne
bardzo si ich obawia豉m, bo generalnie nie cierpi
ale one w tym wypadku nadaj jedynie w豉軼iwej konsystencji
mimo, 瞠 mas豉 orzechowego jest niewiele, to ono jest do嗆 mocno w tej cz窷ci masy wyczuwalne
poza tym obawia豉m si 瞠 to b璠zie tak s這dkie, 瞠 a nie do jedzenia i s這dkie jest, faktycznie,a le przyjemnie sie zdziwi豉m, bo przy tym dok豉dnie takie jak ma by
a w po陰czeniu z ciastem i orzeszkami idealnie
-
Go嗆: haneczka906, *.dynamic.chello.pl
2013/04/04 22:25:25
Jednym s這wem - BOOOSSSKKKIIIII. Jest to ciasto wymagaj帷e ubrudzenia kilku garnk闚, ale naprawd warto.
-
2013/04/04 22:59:29
Hania, rozumiem, 瞠 si uda這:)
Chyba jednak z piekarnikiem dogadujesz si znacznie lepiej ni opowiadasz:)
bardzo si ciesz:)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel