Blog > Komentarze do wpisu

Pascha z bakaliami (z mleka)

Chyba trudno, o bardziej wielkanocny deser ni pascha, st康 te nie mo瞠 zabrakn望 jej na blogu. Podaje przepis na pasch tradycyjn, robion z mleka a nie gotowego bia貫go sera. Domowy twar鏬 jest delikatniejszy w smaku, bardziej kremowy, d逝瞠j pozostaje 鈍ie篡, nadaje deserowi zar闚no subtelno軼i smaku, jak i wyj徠kowo軼i, bo jak cz瘰to samodzielnie przygotowujemy ser? Dobra pascha powinna mie du穎 bakali, bo to 鈍i徠eczna potrawa, wi璚 koniecznie na bogato. Moja by豉 ich naprawd pe軟a, przez co niezbyt dobrze si kroi豉, ale smak t ma陰 niedogodno嗆 nadrabia z nawi您k.

Przepis zg豉szam do:



SKxDNIKI (na obj皻o嗆 ok. 1,5l):
2l pe軟ego mleka (lod闚kowego, nie UHT)
1 laska wanilii (lub kilka kawa趾闚 kory waniliowej)
1/2l kwa郾ej 鄉ietany
6 鈔ednich jajek (M)

250g mi瘯kiego mas豉
2/3 szklanki cukru pudru
2 cukry wanilinowe

150g drobnych rodzynek (namoczonych w szklance ciep貫go soku pomara鎍zowego lub herbaty)
100g 簑rawiny (du瞠 owoce przekroi na p馧)
100g migda堯w, pokrojonych na mniejsze kawa趾i
100g orzech闚 w這skich, pokrojonych na mniejsze kawa趾i
100g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej
50g kandyzowanych wi郾i, pokrojonych na mniejsze kawa趾i

Mleko zagotowa wraz z rozci皻 wzd逝 lask wanilii. Jajka roztrzepa w 鄉ietanie i wla do wrz帷ego mleka. Zmniejszy p這mie i na ma造m ogniu gotowa do momentu a ca這嗆 si zwa篡 i wyra幡ie rozdzieli na grudki twarogu i serwatk (nale篡 gotowa na mo磧iwie najmniejszym ogniu, mieszanka nie powinna by przegrzana). Odstawi do ostygni璚ia.
Z ostudzonego sera wyj望 wanili. Du瞠 sito wy這篡 podw鎩n gaz lub pieluch tetrow. Zawarto嗆 garnka przecedzi przez sito. Mocno odcisn望 pozosta這軼i serwatki. I pozostawi ser na sicie jeszcze kilka godzin, aby mie pewno嗆, 瞠 ser nie jest zbyt mokry (najlepiej na tym etapie twar鏬 wstawi na noc na sicie do lod闚ki, koniecznie przykryty foli, aby nie ch這n掖 zapach闚).

Po tym czasie mas這 utrze z cukrem i cukrem wanilinowym na puszyst mas. Do mas豉 dodawa stopniowo twar鏬, ci庵le ucieraj帷, a do uzyskania g豉dkiego kremu. Wsypa bakalie (rodzynki ods帷zy) i wmiesza je drewnian 造磬 (這patk z plastikowym trzonkiem na tej czynno軼i po豉ma豉m, wi璚 nie polecam). Prze這篡 do naczynia* wy這穎nego podw鎩n gaz lub pieluch tetrow, na tyle du膨, aby mo積a j potem zawin望 nad deserem. Deser ugnie嗆 w naczyniu, aby dobrze je wype軟i, a nast瘼nie zawin望 nad nim gaz lub pieluch, najlepiej skr璚aj帷 nadmiar materia逝. Odstawi do lod闚ki na co najmniej 4-6h (najlepiej ca陰 noc).

* tradycyjnie pasch przygotowuje si w glinianych donicach z otworem w dnie, aby zapewni cyrkulacje i odprowadzenie ewentualnej wilgoci. Je郵i ser jest dobrze odci郾i皻y nie ma takiej konieczno軼i, ja przygotowa豉m j w zwyk造ch miskach

Przechowywa w lod闚ce.

S這dka magia od kuchni

毒鏚這: "Moje Smaki 砰cia" 3/2013, zmodyfikowany



pi徠ek, 22 marca 2013, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/22 11:14:05
Bardzo lubi pasch. Twoja wygl康a 郵icznie i ta pastelowa aran瘸cja zdj璚ia, oj jak wiosennie
-
2013/03/22 12:23:08
pysznie wygl康a, musz w ko鎍u j zrobi go nigdy nie jad豉m paschy:)
-
Go嗆: sabi, *.dynamic.chello.pl
2014/04/18 17:11:34
A na wierzch jeszcze galaretka :)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel