Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek marcepanowy ze 郵iwkami w winie

Tego mazurka wymy郵i豉m sobie ju w okolicy Bo瞠go Narodzenia:) D逝go zastanawia豉m si z czym po陰czy marcepan, 瞠by by這 oryginalnie, bo mazurk闚 z marcepanem troch w sieci jest. No, ale te 瞠by by這 "pasuj帷o", mazurkowo i 鈍i徠ecznie. Z pomoc przyszed mi m鎩 ulubiony baton marcepanowy - ze 郵iwkami w winie madera:) I wszystko sta這 si jasne. Dla mnie rewelacja, wszystko co lubi w mazurkowym stroju:)

Zg豉szam do akcji:



SKxDNIKI:

NA KRUCHE CIASTO:
3 ugotowane na twardo 鄴速ka

150g mi瘯kiego mas豉
100g cukru pudru
135g m彗i
125g m彗i migda這wej (mielonych migda堯w bez sk鏎ek)
30g m彗i ziemniaczanej
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

草速ka rozkruszy i utrze z mas貫m na jednolity krem. Doda cukier puder i ponownie utrze. Na koniec dosypa obie m彗i z proszkiem, migda造 i zmiksowa do momentu, w kt鏎ym z ciasta zrobi si kruszki. Zagnie嗆. Owin望 foli i sch這dzi oko這 1h w lod闚ce. Po tym czasie, ciasto rozwa趾owa na oko這 5mm podsypuj帷 m彗. Z ciasta wyci望 placek odwzorowany na dnie formy o wymiarach ok. 21x24cm (dno zwykle jest nieco mniejsze). Prze這篡 do formy wy這穎nej papierem, tak aby wystawa ponad jej d逝窺ze boki. Pozosta造m ciastem wylepi brzegi formy na wysoko嗆 oko這 3cm (brzegi nie wy這穎ne papierem posmarowa uprzednio mas貫m). Ciasto po nak逝wa widelcem.

PIECZENIE: 170st, ok. 20minut (do lekkiego zarumienienia)

Ostudzi, a nast瘼nie delikatnie wyj望 z formy.

NADZIENIE:
300g suszonych 郵iwek
250ml czerwonego, p馧s這dkiego wina
300g masy marcepanowej

奸iwki pokroi na mniejsze kawa趾i (ma貫 wystarczy kroi na p馧). Umie軼i w rondelku i zala winem, gotowa pod przykryciem, na ma造m ogniu 15-20 minut, od czasu do czasu mieszaj帷. Lekko przestudzi. Zmiksowa na g豉dk mas (jednak瞠 je郵i trafi si wi瘯sze kawa趾i 郵iwek, to w niczym nie przeszkadza). Prze這篡 na ostudzony sp鏚.
Marcepan rozwa趾owa, podsypuj帷 cukrem pudrem na placek wielko軼i mazurka (bez brzeg闚). Prze這篡 na mas 郵iwkow (wystaj帷e kawa趾i mo積a obci望 lub po prostu zagi望 do 鈔odka).

POLEWA:
30g lekko upra穎nych na suchej patelni p豉tk闚 migda這wych
150g czekolady gorzkiej
80ml mleka (dla tych, kt鏎zy lubi mi瘯k polew, kt鏎a dobrze si kroi) lub 1 p豉ska 造磬a mas豉 (dla tych, kt鏎zy wol twardsz czekolad, 豉mi帷 si)

Czekolad rozpu軼i w gor帷ym mleku lub w k徙ieli wodnej z mas貫m. Rozprowadzi po marcepanie i obsypa p豉tkami migda這wymi.

Mazurka przechowywa w lod闚ce, je郵i mamy zamiar przechowywa go d逝窺zy czas. 1-2 doby spokojnie mo瞠 sta w temperaturze pokojowej.


S這dka magia od kuchni

czwartek, 21 marca 2013, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/21 08:34:58
Do嗆 wysoki jak na mazurek ale i ta wygl康a cudownie.
-
2013/03/21 08:45:48
nie wydawa mi si wyj徠kowo wysoki (oczywi軼ie wy窺zy od mazurka posmarowanego tylko d瞠mem czy czekolad, ale to ju chc帷 nie chc帷), ale to te zawsze troszk inne wra瞠nie jest na zdj璚iach

no, a s przecie te mazurki ucierane i miodowe, kt鏎e si przek豉da i one s ju ca趾iem wysokie, mazurek, to jednak do嗆 og鏊nikowa nazwa, pod kt鏎 mo積a du穎 "upchn望"

a najwa積iejsze, 瞠by by pyszny:)
-
2013/03/21 10:21:16
pyszno軼i:) 鈍ietnie wygl康a:)
-
Go嗆: klementynka, *.strefawifi.kolnet.eu
2013/03/21 13:10:08
wreszcie jaki ciekawy mazurek w sieci:) ale sk康, ja sie pytam, sk康 Ty masz stokrotki?????
-
2013/03/21 13:59:55
Magma, bardzo dzi瘯uj:) i je郵i to r闚nie Twoje smaki, to zach璚am do zaproszenia mazurka na 鈍i皻a:)

Klementynka, to oszukiwane stokrotki, kt鏎e bardzo dobrze udaj, 瞠 s prawdziwe:)
-
2013/03/21 15:08:05
nigdy nie jad豉m i nigdy nie robilam !! Chyba pora to zmieni :)
-
2013/03/21 21:25:08
鈍ietny pomys, wygl康a uroczo!
-
2013/03/22 11:14:46
Bardzo fajny przepis, ciekawe jak samkuje
-
2013/03/22 12:57:17
ale pi瘯ny, ja planuj zrobi r騜any w tym roku:)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel