Blog > Komentarze do wpisu

Maślane bułeczki z rodzynkami i kruszonką

     Przepyszne, bardzo maślane, mięciutkie i puszyste śniadaniowe bułeczki z rodzynkami i słodką kruszonką. Idealne do dżemów, konfitur, powideł, miodu i kremów kanapkowych, z samym masłem, a nawet suche, bo spora ilość masła w bułeczkach wraz z rodzynkami sprawia, że nie są suche i dobrze się je. Bułeczki są naprawdę hitowe, zajadamy się wszyscy. Z tym, że Mały Człowiek głównie kruszonką...

Przepis weźmie udział w akcji:



SKŁADNIKI (na 10sztuk):

100g rodzynek
1/2 szklanki gorącej herbaty

250ml mleka
100g masła

20g świeżych drożdży
600g mąki pszennej (typ650)
60g cukru
2 jajka
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli

    Rodzynki zalać herbatą i odstawić.

WYKONANIE TRADYCYJNE: do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawić na około 15minut aż zaczyn wyrośnie i spieni się. W dużej misce umieścić pozostałe składniki (bez rodzynek). Masło musi być bardzo miękkie, można je również roztopić (dodać lekko przestudzone). Dolać gotowy zaczyn i zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodać odsączone rodzynki. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 40minut.

SZYBKI SPOSÓB W MASZYNIE: masło rozpuścić, do rozpuszczonego wlać mleko -  mieszanka ma być lekko ciepła - przelać do misy maszyny. Dodać w następującej kolejności: jajka, żółtko, mąkę, w przeciwnych rogach sól i cukier, rozkruszone drożdże. Ustawić program do wyrabiania ciasta na makaron* (ok. 15minut). Około 5minut przed końcem wyrabiania ciasta dodać odsączone rodzynki. Pozostawić do wyrośnięcia na około 40minut.

* można ten program powtórzyć dwukrotnie. Ja zwykle tak robię, im ciasto dużej wyrabiane tym lepiej rośnie, jest bardziej puszyste i lepsze, po prostu.

NA KRUSZONKĘ:
45g cukru
50g masła
75g mąki

     Wszystkie składniki zagnieść, a następnie rozetrzeć w palcach, tak, aby powstały grudki ciasta. Wstawić do lodówki, do momentu wykorzystania.

Kiedy ciasto wyrośnie podzielić je na 10części z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki układać na blasze (jeśli chcemy osobne, okrągłe bułeczki należy zachować bardzo duże odstępy, jeśli bułeczki do odrywania - takie jak na zdjęciu, należy układać je z zachowaniem około 2cm przestrzeni). Tak przygotowane przykryć czystą lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40-60minut.

DODATKOWO:
1 roztrzepane białko

     Po tym czasie bułeczki posmarować białkiem i obsypać kruszonką - lekko dociskając otwartą dłonią.

PIECZENIE: 175st, ok. 25minut (bułeczki powinny być rumiane, a posypka jasna)

     Po całkowitym ostudzeniu bułeczki przechowujemy w foli (woreczku), aby nie obsychały. Można je również mrozić.




Zapraszam do SMoK na facebooku:
Słodka magia od kuchni

czwartek, 07 marca 2013, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/07 14:18:23
Ja już duży człowiek a też najpierw zjadam kruszonkę :D Takie bułeczki to fajna sprawa, nadają się i na śniadanie i deser:)
-
2013/03/07 19:35:33
A kto nie ma słabości do kruszonki....:)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ


Wyślij wiadomość
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel