Blog > Komentarze do wpisu

Likierowa babka kawowa - tiramisu

W zesz造m roku na 鈍i皻a, dla doros造ch, proponowa豉m babk ajerkoniakow. W tym roku babka z likierem kawowym (a nieco wcze郾iej mi皻owym), utrzymana w klimacie w這skiego deseru tiramisu. Babka jest wilgotna, mi瘯ka i do嗆 lekka. Mocno wyczuwalna alkoholowa nuta na g喚bokim kawowym tle. Nie tylko na 鈍i皻a.

Zg豉szam do 鈍i徠ecznej akcji:



SKxDNIKI:

3 jajka
130g cukru
150ml oleju
150ml likieru kawowego
150g m彗i pszennej
150g skrobi ziemniaczanej
2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej
1,5 造瞠czki proszku do pieczenia

DODATKOWO:
1 造磬a kawy rozpuszczalnej
1 造磬a ciemnego kakao
1 造瞠czka cukru pudru

Jajka utrze z cukrem na puszyst mas (oko這 3 minuty). Ci庵le miksuj帷 wlewa powoli olej i likier. Przesia m彗i z kaw i proszkiem do pieczenia. Wymiesza mikserem.
Kaw, kakao i cukier puder wymiesza.
Ciasto przelewa porcjami (z ciasta zrobi 3-4 porcje) do formy babkowej wysmarowanej t逝szczem i wysypanej bu趾 tart. Ka盥 przelan porcje posypywa obficie przez sito mieszank kawy i kakao. Ostatniej porcji ciasta nie obsypywa. Na koniec wbi w surowe ciasto n騜 i zakre郵i nim ko這, lub inny wz鏎.

PIECZENIE: 170st, oko這 60minut (do suchego patyczka)

POLEWA:
80g serka mascarpone
1 造磬a likieru kawowego
2 造磬i przestudzonej kawy
odrobina ciemnego kakao

Serek utrze z likierem i kaw, posmarowa wystudzon babk. Wierzch obsypa kakaem.

Babk z kremem przechowujemy w lod闚ce. Mo積a te nie smarowa babki, tylko do ka盥ego kawa趾a nak豉da 造磬 kremu z mascarpone, wtedy w lod闚ce przechowujemy tylko krem, babk za w temperaturze pokojowej owini皻 foli.




S這dka magia od kuchni

pi徠ek, 15 marca 2013, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2013/03/15 16:35:31
o mamma mia! to to prawdziwa rewelacja!
-
2013/03/15 17:38:47
Karmel-itka, ciesz si, 瞠 si podoba:)
-
2013/03/15 18:41:54
Mniaam, cudowna.
-
2013/03/16 22:35:01
Pi瘯ne zdj璚ia i... mmm... wygl康a naprawd pysznie ;)
-
2013/03/17 18:39:35
Idealnie trafi豉 w m鎩 gust tym po陰czeniem smak闚. Boska!
-
2015/03/23 10:15:15
Wygl康a bajecznie :) mam tylko pytanie czy mo積a czym bezalkoholowym zast徙i likier?
-
2015/03/24 19:57:31
Tak, mo積a w zast瘼stwie likieru dola 100ml kawy:)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel