Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek chałwowy z konfiturą z malin i sezamkami

     Mazurek pierwszego razu:) Bez żadnych skojarzeń, proszę. Pierwszy mazurek na blogu. Mój pierwszy mazurek w życiu. I pierwszy autorski przepis na mazurka:) To mazurek na klasycznym kruchym spodzie (mazurki wypieka się na różnych rodzajach ciasta, najpopularniejsze jest jednak właśnie kruche), tradycyjnie, jak na mazurka przystało - bardzo słodki. Zresztą chyba niemożliwym jest uczynić niezbyt słodkie połączenie chałwy, czekolady i sezamków. Dużo by powiedzieć, że konfitura przełamuje słodycz ciasta, za to na pewno jest akcentem świeżym, orzeźwiającym. Mazurek najlepiej smakuje mocno schłodzony, wtedy też najłatwiej go pokroić. Bardzo mi smakował, choć niewielki kawałek z powodzeniem zaspokoił mój głód słodyczy na kilka godzin:)

SKŁADNIKI:

NA CIASTO:
150g mąki pszennej
100g skrobi ziemniaczanej
150g masła, lekko ocieplonego
50g cukru pudru
1 jajko

     Wymieszać mąkę ze skrobią i cukrem, dodać pokrojone na kawałki masło i jajko. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce 45-60minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na grubość kilku milimetrów i przenieść do formy (o boku długości 22-24cm). Z pozostałego ciasta utoczyć długie wałeczki, spleść je ze sobą i ułożyć wzdłuż brzegów ciasta (można ułożyć jeden wałeczek, jeśli pieczemy mazurka w formie do tarty nie trzeba robić brzegu). Ciasto gęsto po nakłuwać widelcem.

PIECZENIE: 160st, ok. 35minut (do zarumienienia na złoto)

NA MASĘ:
ok. 200g konfitury malinowej

80g miękkiego masła
1 łyżka cukru pudru
5 łyżek śmietanki 30%
200g chałwy waniliowej

     Masło utrzeć z cukrem z puszystą masę. Dodać pokruszoną chałwę i śmietankę, ponownie utrzeć. Na ostudzonym cieście rozsmarować konfiturę malinową, następnie wyłożyć masę chałwową i delikatnie ją rozprowadzić.

POLEWA:
100ml śmietanki 30%
130g czekolady deserowej lub gorzkiej

80g sezamków

     Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia. Do gorącej wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszać tak długo, aż masa będzie gładka i lśniąca. Oblać ciasto. Wierzch obsypać pokruszonymi sezamkami.

Przechowywać w lodówce. Podawać schłodzone.

wtorek, 26 lutego 2013, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2013/02/26 09:16:39
Aj, to już ten czas! Już coraz bliżej święta i pieczeeenie pieczenie pieczenie. :)))
-
2013/02/26 10:11:48
apetycznie wygląda, przepis an święta będzie jak znalazł:)
-
2013/02/26 15:12:27
jak chałwowy to już mi się podoba :)
-
2013/02/27 10:53:53
Oj niedługo będziemy mazurkować, więc przepis jak najbardziej na czasie:) pozdrawiam
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2013/03/02 18:18:36
Mmm, wygląda fantastycznie :)
Nie przepadam za tradycyjnymi mazurkami, ale widzę wszędzie coraz to ciekawsze połączenia - koniecznie muszę zacząć ćwiczyć przed Wielkanocą :)
-
2013/03/04 12:24:33
ja też za tradycyjnymi mazurkami nie przepadam, dlatego właściwie nie gościły na naszym świątecznym stole. Ani w moim domu rodzinnym, ani teraz nie mamy tradycji mazurkowania.
Jednak faktycznie mazurki przechodzą cudowne metamorfozy i teraz te ciasta zaczęły mnie pociągać. Może zachwycą? i stana sie nieodzownym elementem również naszej Wielkanocy?
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ


Wyślij wiadomość
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel