Blog > Komentarze do wpisu

Babka Kr闚ka

M鎩 ukochany Ma造 Cz這wiek jest wielkim fanem kr闚ek. Babka w jego s這dkiej bu嬈e znika jak zaczarowana. Jaka jest - bardzo kr闚kowa, nieco kwaskowa, o 郵icznym z這cistym kolorze. Ni to sucha, ni wilgotna. Powsta豉 w ramach mojej prywatnej fantazji na temat babki kajmakowej. Doda豉m do niej kr闚ki, autorsk polew i oto powsta這 ulubione odt康 ciasto mojego dziecka. Tym samym sezon babowo-mazurkowy, a co za tym idzie - zwiastuj帷y wiosn, uwa瘸m za otwarty:) To u kogo w tym roku kr闚kowa babka "sp璠zi" 鈍i皻a?

SKxDNIKI:

200g pokrojonych na kawa趾i kr闚ek

300g masy kajmakowej (kr闚kowej)
100g mas豉

5 jajek
3 造磬i cukru
sok z 1 cytryny, mo積a zredukowa do soku z 1/2 cytryny, lub zupe軟ie z niego zrezygnowa, je郵i nie lubicie po陰cze s這dko-kwa郾ych (przed wyci郾i璚iem cytryn nale篡 cienko obra ze sk鏎ki, najlepiej u篡waj帷 obieraczki do warzyw - sk鏎k zostawi)
180g m彗i pszennej
100g skrobi ziemniaczanej
2 造瞠czki proszku do pieczenia

Kajmak wraz z mas貫m umie軼i w rondelku i podgrzewa na wolnym ogniu mieszaj帷 a mas這 si rozpu軼i. Odstawi do lekkiego przestudzenia. Oddzieli bia趾a od 鄴速ek. Bia趾a ubi na sztywna pian, pod koniec ubijania wsypuj帷 cukier. Nast瘼nie, ubijaj帷, doda 鄴速ka i sok z cytryny. Do masy jajecznej przesia m彗, skrobi i proszek, delikatnie wymiesza szpatu趾 lub 造磬. Doda kajmak z mas貫m - wymiesza. Na koniec dorzuci pokrojone kr闚ki. Ciasto prze這篡 do formy babkowej wysmarowanej t逝szczem i wysypanej bu趾 tart.

PIECZENIE: 180st, ok. 45-50min (do suchego patyczka)

Przed wyj璚iem z formy, upieczone ciasto, powinno przestygn望.

POLEWA:
150g bia貫j czekolady
80ml 鄉ietanki 30% (lub mleka)
sk鏎ka cienko obrana z 1 cytryny
100g masy kajmakowej
4 kr闚ki, drobno pokrojone

妃ietank wraz ze sk鏎k umie軼i w rondelku i zagotowa na ma造m ogniu. Wyj望 sk鏎k i zdj望 z ognia. Do gor帷ej wrzuci bia陰 czekolad po豉man na kawa趾i. Miesza do momentu a masa stanie si jednolita (ewentualnie lekko podgrza). Odstawi do lekkiego st篹enia. Obla przestudzone ciasto. Kajmak delikatnie podgrza do momentu a stanie si p馧p造nny (ewentualnie doda 造磬 鄉ietanki lub mleka) i zrobi nim na cie軼ie dowolne esy-floresy. Drobno pokrojony kr闚kami udekorowa wierzch babki.



S這dka magia od kuchni

毒鏚這: przepis na zmodyfikowan przeze mnie babk kajmakow znalaz豉m na stronie www.slodkiefantazje.pl

czwartek, 21 lutego 2013, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2013/02/21 09:36:34
Pyszno軼i !! :)
-
2013/02/21 11:02:30
Uwielbiam kr闚k.
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel