SMoK
REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl



Durszlak.pl


Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚




Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka kr鏊ewska

Rok zaczniemy po kr鏊ewsku, ale po naszemu, bo z jab趾ami. Szarlotka kr鏊ewska to ciasto dobre na ka盥 por roku i r騜ne okazje. Jej wykonanie nie jest skomplikowane, a prezentuje si wspaniale. Osobi軼ie ch皻nie wykorzystuje do niej jab趾a upra穎ne i zamkni皻e w s這iki jesieni. Oczywi軼ie posiadanie takich s這ik闚 nie jest konieczne, aby ciasto przygotowa. Pra穎ne jab趾a mo積a kupi gotowe lub przygotowa je samemu wtedy, kiedy akurat s potrzebne (spos鏏 wykonania w przepisie). Co mog powiedzie o tym cie軼ie - klasyka. Mi璚iutki biszkopt, kt鏎y, zawsze do szarlotek (oczywi軼ie tych na biszkopcie) przygotowuje z m彗i krupczatki, pyszny mus jab趾owy z korzenn nut i puszysta ko責erka bitej 鄉ietany opr鏀zona cynamonem i czekoladowymi wi鏎kami. Czego chcie wi璚ej... Kawy? Herbaty?

Przy okazji chcia豉m Wam wszystkim 篡czy dobrego roku 2013. Mam nadziej, 瞠 nadal b璠ziemy si spotyka na SMoK'u, mo瞠 jeszcze cz窷ciej? Ja ze swojej strony obiecuj, 瞠 b璠 robi豉 wszystko, 瞠by軼ie zagl康ali tu cz瘰to, ch皻nie i nigdy Wam si nie nudzi這. Zapraszam do wsp鏊nego przygotowywania s這dko軼i ju kolejny rok:)

SKxDNIKI:

CIASTO:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia
3/4 szklanki m彗i krupczatki

Oddzieli 鄴速ka od bia貫k. Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania doda cukier, ubi. Doda 鄴速ka, ponownie ubi. Wsypa m彗 z proszkiem, wymiesza mikserem na 鈔ednich obrotach.
Ciasto przela do formy o wymiarach oko這 25x30cm wy這穎nej papierem do pieczenia

PIECZENIE: 170st, ok. 30minut (do suchego patyczka)

MUS JABΘOWY:

WARIANT I:
1,5 kg jab貫k
1/3 szklanki wody
2 造磬i cukru (lub wi璚ej do smaku)
cukier waniliowy
sok z 1/2 cytryny
1/3 造瞠czki cynamonu
szczypta ga趾i muszkato這wej
1/2 laski wanilii (mo瞠 by sama kora z 1 laski)

2 galaretki pomara鎍zowe

Jab趾a zetrze na tarce o grubych oczkach. Umie軼i w szerokim rondlu razem, dola wod i sok z cytryny. Doda cukry, cynamon, ga趾 i wanili. Jab趾a dusi pod przykryciem od czasu do czasu mieszaj帷 tak d逝go a powstanie mi瘯ki mus, a woda odparuje (gdyby ca陰 woda odparowa豉 zanim jab趾a ca趾owicie zmi瘯n nale篡 dola nieco, tak, aby si nie przypala造). Nast瘼nie usun望 kor waniliow i do gor帷ego musu wsypa galaretki. Dok豉dnie wymiesza, tak aby galaretki ca趾owicie si rozpu軼i造(to moment, w kt鏎ym mo積a ewentualnie jab趾a dos這dzi, nie polecam robi tego przed dosypaniem galaretek). Ciep貫 przela na ciasto (ciasto r闚nie nie musi by ostudzone). Pozostawi do ostygni璚ia.

WARIANT II:
S這ik (ok. 900-1200g) pra穎nych jab貫k
1/3 szklanki wody
2 galaretki pomara鎍zowe

Jab趾a wraz z wod umie軼i w du篡m rondlu i podgrzewa mieszaj帷 (w razie konieczno軼i doda jeszcze nieco wody) a jab趾a zaczn "bulgota" i stan si bardzo gor帷e. Zdj望 z ognia i doda galaretki. Dok豉dnie wymiesza. Ciep貫 przela na ciasto (ciasto r闚nie nie musi by ostudzone). Pozostawi do ostygni璚ia. 

DODATKOWO:
500ml 鄉ietany krem闚ki 30-36%
3 造瞠czki 瞠latyny
1/4 szklanki wody
1 czubata 造磬a cukru pudru

1/2 造瞠czki cynamonu
100g czekolady deserowej

疾latyn zala wod w temperaturze pokojowej i pozostawi do nap璚znienia. 妃ietan ubi, pod koniec ubijania doda cukier puder. 疾latyn, ci庵le mieszaj帷 rozpu軼i na wolnym ogniu (nie gotowa). Ubijaj帷 wla 瞠latyn do 鄉ietany. 妃ietan wy這篡 na ca趾owicie ostudzone ciasto i wyr闚na powierzchnie. Opr鏀zy cynamonem. Na wierzch zetrze czekolad na tarce o grubych oczkach lub obsypa wi鏎kami - "obieraj帷" czekolad obieraczk do warzyw.

Mo積a podawa niemal瞠 od razu po przygotowaniu, po kr鏒kim (10-15minut) sch這dzeniu. Przechowywa w lod闚ce.






Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

鈔oda, 02 stycznia 2013, czarownie

Komentarze
2013/01/02 12:10:35
郵iczne:)
-
2013/01/02 15:17:13
wow wygl康a pysznie :D i te wi鏎ki czekoladowe ^^
-
2013/01/02 19:32:23
Szarlotka cudna, mniam:-)
-
2013/01/03 12:51:41
Kusz帷o, nie powiem, kusz帷o :) mniam :)

Zapraszam do mnie :)
-
Go嗆: Iwona, ikf90.internetdsl.tpnet.pl
2013/03/30 21:07:29
Bardzo dobre, mniam, w豉郾ie pa豉szujemy z rodzin :) Dzi瘯uj za przepis.
-
2013/03/31 20:51:00
Iwona, a ja bardzo dzi瘯uj za komentarz:) Bo chyba nie am cenniejszych ni te, kt鏎e umieszczaj czytelnicy ju po wypr鏏owaniu:) Bardzo si ciesz, 瞠 ciasto Wam smakowa這:)
-
2013/09/23 09:54:14
Przepyszna. Robi豉m ju kilkakrotnie i zawsze si udawa豉 i wszystkim smakowa豉 :) Dzi瘯uj za przepis i pozdrawiam ;)