Blog > Komentarze do wpisu
Szarlotka królewskaRok zaczniemy po królewsku, ale po naszemu, bo z jab³kami. Szarlotka królewska to ciasto dobre na ka¿d± porê roku i ró¿ne okazje. Jej wykonanie nie jest skomplikowane, a prezentuje siê wspaniale. Osobi¶cie chêtnie wykorzystuje do niej jab³ka upra¿one i zamkniête w s³oiki jesieni±. Oczywi¶cie posiadanie takich s³oików nie jest konieczne, aby ciasto przygotowaæ. Pra¿one jab³ka mo¿na kupiæ gotowe lub przygotowaæ je samemu wtedy, kiedy akurat s± potrzebne (sposób wykonania w przepisie). Co mogê powiedzieæ o tym cie¶cie - klasyka. Miêciutki biszkopt, który, zawsze do szarlotek (oczywi¶cie tych na biszkopcie) przygotowuje z m±ki krupczatki, pyszny mus jab³kowy z korzenn± nut± i puszysta ko³derka bitej ¶mietany oprószona cynamonem i czekoladowymi wiórkami. Czego chcieæ wiêcej... Kawy? Herbaty? Przy okazji chcia³am Wam wszystkim ¿yczyæ dobrego roku 2013. Mam nadziejê, ¿e nadal bêdziemy siê spotykaæ na SMoK'u, mo¿e jeszcze czê¶ciej? Ja ze swojej strony obiecujê, ¿e bêdê robi³a wszystko, ¿eby¶cie zagl±dali tu czêsto, chêtnie i nigdy Wam siê nie nudzi³o. Zapraszam do wspólnego przygotowywania s³odko¶ci ju¿ kolejny rok:) SK£ADNIKI: Oddzieliæ ¿ó³tka od bia³ek. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê, pod koniec ubijania dodaæ cukier, ubiæ. Dodaæ ¿ó³tka, ponownie ubiæ. Wsypaæ m±kê z proszkiem, wymieszaæ mikserem na ¶rednich obrotach. PIECZENIE: 170st, ok. 30minut (do suchego patyczka) MUS JAB£KOWY: WARIANT I: 2 galaretki pomarañczowe Jab³ka zetrzeæ na tarce o grubych oczkach. Umie¶ciæ w szerokim rondlu razem, dolaæ wodê i sok z cytryny. Dodaæ cukry, cynamon, ga³kê i waniliê. Jab³ka dusiæ pod przykryciem od czasu do czasu mieszaj±c tak d³ugo a¿ powstanie miêkki mus, a woda odparuje (gdyby ca³± woda odparowa³a zanim jab³ka ca³kowicie zmiêkn± nale¿y dolaæ nieco, tak, aby siê nie przypala³y). Nastêpnie usun±æ korê waniliow± i do gor±cego musu wsypaæ galaretki. Dok³adnie wymieszaæ, tak aby galaretki ca³kowicie siê rozpu¶ci³y(to moment, w którym mo¿na ewentualnie jab³ka dos³odziæ, nie polecam robiæ tego przed dosypaniem galaretek). Ciep³e przelaæ na ciasto (ciasto równie¿ nie musi byæ ostudzone). Pozostawiæ do ostygniêcia. WARIANT II: Jab³ka wraz z wod± umie¶ciæ w du¿ym rondlu i podgrzewaæ mieszaj±c (w razie konieczno¶ci dodaæ jeszcze nieco wody) a¿ jab³ka zaczn± "bulgotaæ" i stan± siê bardzo gor±ce. Zdj±æ z ognia i dodaæ galaretki. Dok³adnie wymieszaæ. Ciep³e przelaæ na ciasto (ciasto równie¿ nie musi byæ ostudzone). Pozostawiæ do ostygniêcia. DODATKOWO: 1/2 ³y¿eczki cynamonu ¯elatynê zalaæ wod± w temperaturze pokojowej i pozostawiæ do napêcznienia. ¦mietanê ubiæ, pod koniec ubijania dodaæ cukier puder. ¯elatynê, ci±gle mieszaj±c rozpu¶ciæ na wolnym ogniu (nie gotowaæ). Ubijaj±c wlaæ ¿elatynê do ¶mietany. ¦mietanê wy³o¿yæ na ca³kowicie ostudzone ciasto i wyrównaæ powierzchnie. Oprószyæ cynamonem. Na wierzch zetrzeæ czekoladê na tarce o grubych oczkach lub obsypaæ wiórkami - "obieraj±c" czekoladê obieraczk± do warzyw. Mo¿na podawaæ niemal¿e od razu po przygotowaniu, po krótkim (10-15minut) sch³odzeniu. Przechowywaæ w lodówce. Polub smok na fb: ¶roda, 02 stycznia 2013, czarownie
Komentarze
blenda2007
2013/01/02 12:10:35
¶liczne:)
Go¶æ: Iwona, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/03/30 21:07:29
Bardzo dobre, mniam, w³a¶nie pa³aszujemy z rodzin± :) Dziêkujê za przepis.
2013/03/31 20:51:00
Iwona, a ja bardzo dziêkujê za komentarz:) Bo chyba nie am cenniejszych ni¿ te, które umieszczaj± czytelnicy ju¿ po wypróbowaniu:) Bardzo siê cieszê, ¿e ciasto Wam smakowa³o:)
2013/09/23 09:54:14
Przepyszna. Robi³am ju¿ kilkakrotnie i zawsze siê udawa³a i wszystkim smakowa³a :) Dziêkujê za przepis i pozdrawiam ;)
|
Wy¶lij wiadomo¶æ
czarownie@gazeta.pl
![]() ![]() ![]() ![]() |