Blog > Komentarze do wpisu

Miłosna Pavlova z czekoladą i granatem

     Miłosna Pavlova na Walentynki oczywiście z owocem miłości - granatem. Jednym z najdłużej znanych ludzkości afrodyzjaków. Granat nie tylko zwiększa libido, ale również podnosi poziom testosteronu (regularnie spożywany nawet o 30%). Przez wgląd na mnóstwo soczystych, jędrnych pestek zamkniętych w czerwonym, tryskającym wprost, soku od starożytności jest symbolem płodności, a przez swój jednocześnie słodki i gorzki smak również miłości. Czy to nie oczywisty wybór na Święto Zakochanych? Pavlova z czekoladą granatem to chrupka na zewnątrz i delikatna w środku, rozpływająca się w ustach beza, lekki i delikatny krem z czekoladowej śmietanki z warstwą idealnie przełamujących tą słodycz i mieniących się niczym diamenty pestek granatu.

Zgłaszam do akcji:



SKŁADNIKI:

NA BEZĘ:
6 białek dużych jaj (L - XL)
1/2 łyżeczki soli
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka octu
1 łyżka mąki ziemniaczanej

     Białka ubić z solą na bardzo sztywną pianę. Cukier dodawać po łyżce, po każdej ubijać chwilę. Na końcu beza ma być gładka, lśniąca i bardzo sztywna. Dodać ocet i przesianą mąkę, zmiksować. Na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia narysować koło o średnicy 20-22cm i wypełnić je bezą.

PIECZENIE: 180st (termoobieg), 5minut; zmniejszyć do 130-140st (termoobieg) 90minut, studzić w lekko uchylonym piekarniku

CZEKOLADOWA ŚMIETANKA:
500ml kremówki
200g czekolady gorzkiej lub deserowej

     Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia. Schłodzić co najmniej 6-8h, a najlepiej cała noc w lodówce. Następnie ubić na sztywno.*

*W ciepłym okresie (wiosna-lato) warto dodać do śmietanki dwa śmietan-fixy lub 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny.

PONADTO:
pestki z 1 dużego lub 2 małych granatów

     Bezę przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
Bezpośrednio przed podaniem na bezę wyłożyć czekoladową śmietankę i pestki granatów.

 


Zapraszam do SMoK na facebooku:
Słodka magia od kuchni

czwartek, 24 stycznia 2013, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/24 08:54:30
Nie przepadam za beza , ale takiej Pavlowy bym nie odmowila! :)
-
2013/01/24 09:56:09
język mi do dupy uciekł :) pycha..
-
2013/01/24 14:27:35
Pyszność!
-
2013/01/24 14:40:40
Piękna Pawlowa :) uwielbiam bezy. zawsze jak je robiłam, to z bratem chodzilismy sprawdzać, czy już są wystarczająco wyschnięte. Oczywiście, jak były gotowe zostawało na blaszce kilka sztuk. Efekt naszego kosztowania :)))))
pozdrawiam i życze kolejnych pięknych wypieków :))))))
-
2013/01/24 19:21:43
ALE ŚWIETNE *.* Zrób mi taką!! Koniecznie! ;)
-
2013/01/24 20:45:37
A ja się muszę przyznać, że bez nie-cierpię:)
Pavlova to zupełnie nie moja bajka, ale wypada na "słodkim" blogu jakąś mieć:)
Niemniej całość mi się tak podobała, że skusiłam się na kawałeczek, ale... no, jakby było bez bezy, to by było pycha:)
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2013/01/26 14:49:19
Wygląda wspaniale. Dawno już nie jadłam granatów, trzeba nadrobić :)
-
2013/01/26 21:34:34
mmm obłedna!! ślinka cieknie ;)
-
2013/02/06 20:25:51
cudowna <3
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ


Wyślij wiadomość
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel