Blog > Komentarze do wpisu

Kremowy serniczek z białą czekoladą i brzoskwiniami

     Serniki na zimno przekonują mnie znacznie bardziej niż pieczone. Najbardziej w towarzystwie owoców lata: truskawek, poziomek, malin, jeżyn czy borówek. W zimę sięgam po owoce "zapuszkowane" lub mrożone. Jednak sernik z truskawkami z foliowego woreczka w środku zimy nie smakuje tak samo jak w czerwcu, prawda? Dlatego zdecydowałam się na brzoskwinie, które w sumie do białej czekolady zawsze same mi się nasuwają. Serniczek ma delikatną kremową konsystencję. Dzięki użyciu serka mascarpone nie ma w nim charakterystycznej dla twarogu kwaskowatości, biała czekolada nie dominuje, ale tworzy idealnie komponujące się tło. Bardzo polecam.

Zgłaszam do akcji:



SKŁADNIKI:

SPÓD:
230g ciastek zbożowych (degestive lub herbatników)
100g masła

      Ciastka zmielić lub rozkruszyć na piasek. Masło roztopić, gorącym zalać pokruszone ciastka. Dokładnie wymieszać. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24cm lub długości boku 22-24cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko docisnąć. Odstawić do lodówki.

MASA SEROWA:
100g białej czekolady
500g serka mascarpone
330g ( duży kubek - około 1,5szklanki) śmietanki kremówki
4 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny

     Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Żelatynę zalać około 1/4 szklanki wody w temperaturze pokojowej i zostawić do napęcznienia. Mascarpone wraz ze śmietanką umieścić w misce i ubijać tak długo, aż masa stanie się sztywna. Dodać cukier puder i przestudzoną czekoladę, ponownie ubić. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając (nie gotować). Ubijając wlać do przygotowanej masy. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Schłodzić.

NA GÓRĘ:
1 puszka brzoskwiń w syropie
1 galaretka brzoskwiniowa

     Brzoskwinie odsączyć i pokroić w dość drobną kostkę. Syrop uzupełnić wodą, tak aby w sumie uzyskać 450ml płynu. Zagotować. Do gorącego (ale nie gotującego się) wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, lekko przestudzić. Do galaretki przełożyć pokrojone brzoskwinie. Odstawić w chłodne miejsce do momentu aż galaretka zacznie lekko tężeć. Wyłożyć na sernik. Schłodzić co najmniej 4h.

Przechowywać w lodówce, podawać schłodzone.





Zapraszam do SMoK na facebooku:
Słodka magia od kuchni

Źródło: inspiracja www.kwestiasmaku.com

poniedziałek, 21 stycznia 2013, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2013/01/21 09:36:28
Ten serniczek wygląda jak z" kulinarnego żurnala" :) Jest tak piękny, że szkoda zjeść :) :)
Prawdziwe dzieło kulinarnej sztuki... mmmm...musi być pyszny :)


Gratuluję pomysłu.
Życzę powodzenia w pichceniu i zapraszam do siebie: kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/
-
Gość: czekoholiczka, *.toya.net.pl
2013/01/22 19:05:48
Jedno z najlepszych ciast jakie jadłam*pomimo tego, że zdecydowanie nie jestem fanką białej czekolady). Jest bardzo kremowy i delikatny. Idealny..
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2013/01/25 14:53:40
Jak ja dawno nie jadłam sernika z galaretką... Twój wygląda cudnie - tak słonecznie w samym środku zimy :)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ


Wyślij wiadomość
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel