Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z orzechami w這skimi w karmelu

Kalifornijska tarta wype軟iona orzechami w這skimi w karmelu to jedna z moich ostatnich propozycji przed 鈍i皻ami, ale to taki przys這wiowy As z r瘯awa. Ta tarta to prawdziwa bomba kaloryczna, ma郵ana, bardzo s這dka, syc帷a i naprawd przepyszna. A przy tym pi瘯na. Kiedy wyj窸am j z piekarnika wprost nie mog豉m si napatrze na pokryte z這cistym karmelem orzechy otoczone falbank z kruchego ciasta. Idealna do popo逝dniowej herbaty czy kawy, na czas bez po酥iechu, do d逝giej rozmowy przy ciep造m 鈍ietle choinkowych lampek czy 鈍iec. Rzadko jakie ciasto urzeka mnie do tego stopnia na wszystkich p豉szczyznach:).

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
100g mas豉, zimnego lub lekko ocieplonego
50g cukru
szczypta soli
1 jajko
150g m彗i

Wszystkie sk豉dniki na ciasto szybko zagnie嗆, owin望 folia i od這篡 na oko這 1,5-2h do lod闚ki (mo積a d逝瞠j).

NADZIENIE:
250ml wody
400g cukru
1 造瞠czka soku z cytryny

100g g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany
400g obranych orzech闚 w這skich (nie rozdrabnia, im wi瘯sze kawa趾i tym lepiej)
200g mas豉

Wod z cukrem i sokiem z cytryny podgrzewa mieszaj帷 a cukier si rozpu軼i. Zagotowa i gotowa na niezbyt mocnym ogniu tak d逝go a syrop zg瘰tnieje i przybierze bursztynow barw. Zdj望 z ognia. Od razu doda 鄉ietan, orzechy i pokrojone na mniejsze kawa趾i mas這. Miesza a mas這 si rozpu軼i, a karmel pokryje orzechy.
Sch這dzone ciasto rozwa趾owa do嗆 cienko, podsypuj帷 m彗 (na okr庵 oko這 30-32cm). Ciasto delikatnie przenie嗆 do formy na tart o 鈔ednicy 26cm posmarowanej t逝szczem i wysypanej bu趾 tart. Obkroi kawa趾i ciasta wystaj帷e poza brzegi formy. Na surowym cie軼ie r闚no roz這篡 przygotowane nadzienie.

PIECZENIE: 170st, 35minut

Tart odstawi w ch這dne miejsce na co najmniej 6-8h, najlepiej ca陰 noc. Ciasto mo積a przechowywa zar闚no w lod闚ce jak i w temperaturze pokojowej.
Mo積a poda z kleksem g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany lub lodami.





Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: "Pyszne Ciasta na Bo瞠 Narodzenie", 4/2012; lekko zmodyfikowany

鈔oda, 19 grudnia 2012, czarownie

Komentarze
Go嗆: Basia, 89-73-117-185.dynamic.chello.pl
2012/12/19 09:55:15
Super pomys na 鈍i皻a :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
-
2012/12/19 12:14:07
Pyszno軼i i tak pi瘯nie si prezentuje:-)
-
2012/12/19 16:43:03
mmm.. wygl康a osza豉miaj帷o!
-
2012/12/19 21:54:56
Pi瘯ne. Zapo篡czam przepisy. Pozdrawiam
-
Go嗆: , 88-199-89-162.tktelekom.pl
2013/07/14 15:08:09
Zrobi豉m, a raczej pr鏏owa豉m zrobi( chocia laikiem w pieczeniu i przygotowywaniu tart nie jestem) ,podziel si moj opini o tym przepisie. Po pierwsze ciasto zdecydowanie powinno by upieczone wcze郾iej , zanim po這篡my orzechow mas, inaczej wychodzi paciaja a nie zwarte czy kruche ciasto. Po drugie orzech闚 jest zdecydowanie za du穎 jak na tak blach ja u篡豉m 380 a nie jak w przepisie 400 i by這 to a nadto, my郵 瞠 300 w zupe軟o軼i wystarczy , chyba 瞠 kto lubi zeskrobywanie cukru i orzech闚 z dna piekarnika ,nie polecam ;) i po trzecie 250ml wody? serio? my robimy zupe ? zdecydowanie mniej, lepiej ju dolewa w czasie ni zmarnowa prawie p馧 kilo cukru ( a jak wiemy cukier drogi ;), ale masa pyszna ,ciasto te smakowo bardzo dobre, tak瞠 spr鏏uj w przysz這軼i powt鏎zy ale z drobnymi zmianami ;))Pozdrawiam
-
2013/07/14 21:33:37
Dzi瘯uj za opini

Nie wiem czemu ciasto nie wysz這, bo sama robi豉m je dwukrotnie i nie mia豉m 瘸dnych z wymienionych problem闚

Nie polecam pieczenia tarty przed na這瞠niem masy orzechowej, bo je郵i wy這篡my j na upieczony sp鏚, a potem b璠ziemy piec jeszcze tak d逝go jak podaje przepis (co jest konieczne, do nadania odpowiedniej konsystencji i g喚bi smaku orzech闚) to z du篡m prawdopodobie雟twem spalimy ciasto

Marnotrawstwa cukru tu nie widz, bo przecie odparowuje woda, nie cukier - cukier si tylko karmelizuje, mniej go przez to nie b璠zie, jedynie forma inna
W taki spos鏏 powinno si robi karmel, jego smak i konsystencja jest wtedy lepsza - niemniej tutaj, je瞠li kto ma w豉sny, sprawdzony spos鏏 - nie ma problemu.

Nie wiem czemu Twoje ciasto nie uzyska這 odpowiedniej konsystencji. By mo瞠 cukier by za kr鏒ko karmelizowany i tym samym masa zbyt rzadka? U mnie na zdj璚iach jest tarta po nocy w temperaturze pokojowej, potem w這篡豉m j do lod闚ki i ca趾owicie stwardnia豉.
Natomiast ilo嗆 masy idealnie wype軟i豉 foremk, ale zdecydowanie z niej nie wyp造wa豉. Mo瞠 piek豉 na termoobiegu? Cz瘰to w tym trybie ciasto zaczyna bulgota i mo瞠 si wylewa
-
Go嗆: Aneta, 192.193.116.13*
2013/10/09 16:48:24
Zrobi豉m dokladnie z przepisanych ilosci skladnikow.
raczej sie udalo choc nie wstawilam ciasta do lodowki i chyba dlatego sie polamalo przy wyjmowaniu cwiartek.
nie musialam niczego zbierac z dna piekarnika i karmel wyszedl z tej ilosci wody i cukru.

jedno ale: dla 6 tester闚 ciasto bylo za slodkie - sugerujemy dodac wieksza ilosc kwasnej smietany albo jakis serek np. mascarpone, albo zaserwowac ciensza warstwe karmelu z orzechami.
-
2013/10/10 09:05:49
Aneta, ciesze si 瞠 ciasto sie uda這:)
Jest s這dkie, to prawda, wida na pierwszy rzut oka, ja podawa豉m z lodami waniliowymi:)
-
Go嗆: Mm, ip-5-147-210-112.unitymediagroup.de
2013/11/16 19:54:16
Dzis zrobilam i nie wyszla ;( ciasto surowe Chociaz bylo 40 min w piecu reszta ok Chociaz smakuje Jak orzechy z cukrem Bo tego ciastka nie ma za tluste tez troche
-
2013/11/17 23:03:45
Karmel to sam cukier, tak wi璚 ci篹ko by by這, 瞠by orzechy w karmelu smakowa造 inaczej
Je郵i dzi pieczone i ju jest komentarz, to mo瞠 po prostu za wcze進e krojone, ta tarta powinna dobrze okrzepn望.
Po pierwszym komentarzu, 瞠 co jest nie tak powtarza豉m ciasto, a rzadko to robi - uda這 si tak samo jak za pierwszym razem.
Poprosi豉m kole瘸nk o wypr鏏owanie - jej r闚nie wysz這.
Zatem zak豉dam, 瞠 przepis jest dobry. Nie dam sobie r瘯i obci望, 瞠 zawsze i ka盥emu si uda, bo z ciastami tak jest, 瞠 czasem po prostu nie wychodz, nawet te znane pieczone po raz tysi璚zny.
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl





Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚







Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...