Blog > Komentarze do wpisu

Szwajcarskie pierniki Basler Lӓckerli

Basler Lӓckreli to popularne szwajcarskie pierniki rodem z Bazylei. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych na 鈍iecie produkt闚 z tamtego regionu. Do wypr鏏owania tego przepisu przymierza豉m si ju w zesz造m roku, ale jako tak wysz這, 瞠 w ko鎍u ich nie upiek豉m. W tym by豉m pewna, 瞠 nie odpuszcz i... ju my郵a豉m, 瞠 jednak nie zd捫, bo czasu ma這, plan闚 du穎, ci庵le co, a i piernik闚 mam pe軟e puszki. Ale si zawzi窸am i upiek豉m. Teraz musz si ci篹ko zastanawia, czy nie sk豉ma豉m pisz帷, 瞠 nadziewane pierniczki alpejskie to moje najlepsze tegoroczne pierniki.Basler Lӓckreli znacznie r騜ni si od wszystkich piernik闚 jakie piek豉m i jakie jad豉m do tej pory. S mi瘯kie, zwarte, lekko lepkie i ci庵n帷e, bardzo s這dkie, przepe軟ione miodem z wyra幡ie wyczuwaln cytrusow nut. Mnie zachwyci造.

SKxDNIKI (ok.35-40sztuk):

400g miodu
100g br您owego cukru

150g mielonych migda堯w bez sk鏎ek
150g kandyzowanych sk鏎ek cytrusowych (w dowolnych proporcjach)
1,5 造瞠czki przyprawy do piernika
0,5 造瞠czki cynamonu

350g m彗i
2 造瞠czki sody oczyszczonej

Mi鏚 z cukrem zagotowa mieszaj帷 tak, aby cukier si rozpu軼i. Gotowa 2 minuty. Migda造 wymiesza z drobno posiekanym sk鏎kami i przyprawami. M彗 po陰czy z sod. Do miodu doda mieszank bakali, wymiesza. Nast瘼nie, ci庵le mieszaj帷 dosypywa porcjami m彗. Ciasto jest g瘰te, ci篹kie, zwarte i lepkie, dlatego te wymieszanie go nie nale篡 do naj豉twiejszych. Jednolita mas wy這篡 na blach o wymiarach ok. 25x35cm wy這穎n papierem do pieczenia i r闚nomiernie rozprowadzi (polecam zrobi to lekko zwil穎nymi wod d這闓i). Przed pieczeniem zostawi na oko這 1h w temperaturze pokojowej.

PIECZENIE: 165st, 18minut

LUKIER CYTRYNOWY:
sok z 1/2 cytryny
1 造磬a gor帷ej wody
1,5 szklanki cukru pudru(lub wi璚ej)

Cukier puder utrze z sokiem z cytryny i wod na 鈔ednio g瘰t mas. G瘰to嗆 lukru regulowa odpowiednio dosypuj帷 cukru lub dolewaj帷 soku z cytryny. Lukier rozprowadzi po ciep造m cie軼ie. Przestudzone pokroi w niewielkie kwadraty. Przechowywa w metalowych puszkach.






Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: www.beawkuchni.com; lekko zmodyfikowany

wtorek, 18 grudnia 2012, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2012/12/18 09:17:13
安ietnie wygl康aj!
-
2012/12/18 09:25:35
Smakowite i aromatyczne!
-
2012/12/18 10:40:12
Juz drugi raz je dzisiaj widze i mam ogromna ochote je zrobic!
-
2012/12/18 10:54:01
Maggie, no, to wyra幡ie znak, 瞠 powinna je upiec:)
-
2012/12/18 12:30:16
smakowicie:)
-
2012/12/18 13:28:16
wygl康aj 鈍ietnie i troch nawet wyobra瘸m sobie ich smak :)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel