Blog > Komentarze do wpisu

Sernik 郵iwki w czekoladzie

Nie jeste鄉y fanami sernika, ale jak go zobaczy豉m to zapragn窸am mie go u siebie. W ko鎍u 鈍i皻a za pasem, a jak 鈍i皻a to i serniki:) Ten wyj徠kowo wpisuje si w klimat Bo瞠go Narodzenia.
Dokona豉m modyfikacji - bia豉 czekolad na polew zast徙i豉m deserow, do dekoracji samodzielnie przygotowa豉m 郵iwki w bia貫j czekoladzie. Do spodu, zamiast gotowych 郵iwek w czekoladzie u篡豉m suszonych 郵iwek i czekolady,w takich proporcjach z jakich robi si te popularne 豉kocie. Polecam t wersj, poniewa 郵iwki w czekoladzie w oryginalnym przepisie i tak umieszcza這 si w rondelku i roztapia這 wraz z innymi sk豉dnikami, po modyfikacji w smaku nie b璠zie 瘸dnej r騜nicy, a wersja jest zdecydowanie ekonomiczniejsza:) Sp鏚 sernika jest 郵iwkowy, lekko truflowy, masa kremowa, wilgotna, o 鈔edniej ci篹ko軼i.

SKxDNIKI:

SP笈:
140g 郵iwek suszonych bez pestek
60g czekolady deserowej
100g mas豉
80g br您owego cukru
1 jajko
100g m彗i
1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Czekolad, mas這 i cukier umie軼i w garnuszku i rozpu軼i na wolnym ogniu, przestudzi. Wraz ze 郵iwkami zmiksowa na jednolite piure. Do masy 郵iwkowej doda jajko, m彗 i proszek do pieczenia - wymiesza. Prze這篡 do tortownicy o 鈔ednicy 24cm o dnie wy這穎nym papierem do pieczenia i bokach wysmarowanych mas貫m.

PIECZENIE: 190st, 10minut

MASA SEROWA:
650g sera twarogowego trzykrotnie mielonego lub sernikowego (kupuj帷 ser sernikowy zwr鵵my uwag aby to by ser twarogowy a nie homogenizowany)
150g serka homogenizowanego waniliowego
200g cukru pudru
4 jajka

Sery zmiksowa z cukrem na niskich obrotach, nast瘼nie, ci庵le miksuj帷 dodawa kolejno jajka. Zmiksowa kr鏒ko, tylko do ujednolicenia masy.
Mas serow wy這篡 na gor帷y sp鏚.

PIECZENIE II: w這篡 do 190st i od razu zmniejszy na 160st, oko這 55-60minut

Sernik ostudzi i wstawi do lod闚ki na co najmniej 6-8h.

印IWKI W BIAΒJ CZEKOLADZIE:
120g 郵iwek suszonych bez pestek
150g bia貫j czekolady
1,5 造磬i oleju

奸iwki umie軼i w zamra瘸lniku na oko這 15 minut. W tym czasie czekolad wraz z olejem rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Mocno sch這dzone 郵iwki zamacza w czekoladzie i odk豉da do zastygni璚ia na papier do pieczenia (dzi瘯i sch這dzeniu w zamra瘸lniku czekolada zastyga niemal瞠 natychmiast)

POLEWA:
200g czekolady deserowej
1/2 szklanki 鄉ietanki krem闚ki
2 造磬i cukru
30g mas豉

Mas這 z cukrem i 鄉ietank podgrzewa do zagotowania. Zdj望 z ognia. Wrzuci po豉man na kawa趾i czekolad i miesza, tak d逝go, a czekolada si rozpu軼i, a masa ujednolici. W razie potrzeby lekko podgrza. Nieco przestudzona polew obla sernik. Udekorowa drobno pokrojonymi 郵iwkami w bia貫j czekoladzie.

Przechowywa w lod闚ce.






Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: whiteplate.blogspot.com; przepis zmodyfikowany

poniedzia貫k, 03 grudnia 2012, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2012/12/03 08:12:02
bardzo chetnie wyprobuje:)
-
2012/12/03 09:23:32
ob喚dny :)
-
2012/12/03 09:24:54
prezentuje si wspaniale :]
ach, ale mam ochot na kawa貫czek.
-
Go嗆: gin, *.flatrate.dk
2012/12/08 15:30:05
Widzia豉m ju taki sernik - i mam na niego ogromn ochot, bo uwielbiam 郵iwki w czekoladzie :)
Mam suszone 郵iwki, i czekolad, wi璚 Tw鎩 pomys wypr鏏uj ju nied逝go :)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel