Blog > Komentarze do wpisu

Czekoladowe ciasto z pomarańczą i migdałami (bez mąki)

     Bardzo spodobało mi się to ciasto, ale przepis troszkę się naczekał w zakładkach, zanim po niego sięgnęłam. Spodziewałam się fajerwerków, bo na pierwszy rzut oka wszystko co uwielbiam, moje smaki, moje klimaty, ale... to nie było to. Chyba brakowało mi w nim mąki:) Nie chodzi o to, ze ciasto było niedobre, bo goście się zachwycali i prosili o przepis i nikt nie rozumiał czego się czepiam. A ja się czepiałam, bo do mnie nie przemówiło, a byłam tak pewna, że przemówi. Obiektywnie, na ile pozwala mój subiektywizm, o cieście mogę powiedzieć tak: jest bardzo lekkie, mocno wilgotne, przeplatają się w nim wyraźne smaki kakao i pomarańczy, mniej wyczuwalne są migdały. Myślę, że to świetna propozycja na święta alergika (ciasto nie zawiera glutenu).

Zgłaszam do:



SKŁADNIKI:

CIASTO:
ok. 375g pomarańczy z ładną, cienką skórką (1 b. dużą lub dwie małe)

200g mielonych migdałów bez skórek (jeżeli sami mielimy migdały można część zmielić nieco mniej dokładnie)
200g cukru
6 jajek
50g ciemnego kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

     Pomarańcze umieścić w garnuszku, zalać wodą, tak, aby przykryła owoce. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 2h. Owoce odcedzić i całkowicie ostudzić.

Po tym czasie pomarańcze zmiksować w blenderze na pulpę pozostawiając wyczuwalne kawałeczki skórek. W dużej misce umieścić wszystkie składniki i dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20cm o dnie wyłożonym papierem do pieczenia. 

PIECZENIE: 180st, 50-60minut

Ciasto ostudzić. Polecam podawać udekorowane kandyzowanymi skórkami pomarańczowymi.

KANDYZOWANE SKÓRKI POMARAŃCZOWE:
1 duża pomarańcz z ładną skórką
1 szklanka cukru
1 szklanka wody

     Obieraczką do warzyw obrać pomarańcz prowadząc ostrze od góry do dołu. Części skórek pokroić w cienkie paski. Wodę zagotować z cukrem, mieszając tak, aby cukier się rozpuścił. Do gotującej wody wrzucić skórki. Gotować na wolnym ogniu do momentu aż większość wody odparuje, syrop zgęstnieje, a skórki staną się szkliste. Skórki wyjąć na papier do pieczenia, rozdzielić widelcem, tak aby zbyt mocno się nie posklejały. Pozostawić do wystygnięcia. Udekorować ciasto.






Zapraszam do SMoK na facebooku:
Słodka magia od kuchni

Źródło: przepis na ciasto autorstwa Nigelli Lawson

piątek, 14 grudnia 2012, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2012/12/14 06:51:13
Mnie się podoba, chociaż rozumiem, nie zawsze musi nam smakować wszystko, co robimy. :)
-
2012/12/14 08:18:54
zawsze podobają mi się takie ciasta bez mąki :]
a Twoje wygląda wspaniale! jest idealnie wilgotne, ani nie zbite, ani zakalcowate.. świetne :]
i pomarańcza, typowo świąteczna!
-
2012/12/14 08:59:40
Inspirowane smakiem, a no właśnie, obojętnie jak bardzo byśmy chcieli to nie zawsze nam wychodzi,a nawet jak nam wychodzi, to nie zawsze smakuje:)
ale w sumie różnorodność kubków smakowych dodaje światu kolorów:)

Karmel-itka, dziękuję, cieszę się, że się podoba
-
Gość: Basia, *.dynamic.chello.pl
2012/12/14 09:20:07
A u mnie dziś to samo ciasto :-)
Ale się zgrałyśmy :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2012/12/14 15:08:55
Wygląda bardzo smakowicie :) Nie czepiaj się ;)
-
2012/12/14 15:42:28
Kiedyś je robiłam i bardzo mi ono smakowało, ale wiadomo, że nie każdy lubi to samo :)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ


Wyślij wiadomość
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel