Blog > Komentarze do wpisu

Idealne ciasto nugatowe


Mam ochot zrobi to ciasto znowu. Jutro. I pojutrze. I popojutrze. I kolejnego dnia, i jeszcze nast瘼nego, i tak do obrzydzenia.
Zaraz, zaraz... Do jakiego obrzydzenia?!
Ono by mi nie zbrzyd這. Jest idealne, cudowne i wspania貫. Ob喚dne i ca趾owicie w moim stylu. Smakuje nugatowo i zostawia posmak Nutelli wyjadanej ze s這ika 造瞠czk. Kiedy je piek豉m pierwszy raz w tym roku w moim domu pachnia這 鈍i皻ami.
Musze si te przyzna, ze ca貫 zjad豉m sama. No, dobrze, da豉m m篹owi do pracy dwa kawa趾i, ale nie przesadza豉m z grubo軼i. Zanim zrobi豉m polew odkroi豉m ju 3 plasterki, jak robi豉m zdj璚ia zjad豉m dwa porz康ne kawa造 i jak pad豉 mi bateria w aparacie, to postanowi豉m si wzmocni kolejnym (瞠by nie podzieli losu baterii;). Potem dwa zjad豉m do kawy i jeden do wody... I jeszcze jaki w mi璠zyczasie... I na obiad te.
Jakby tego wszystkiego by這 ma這, to pozwoli豉m sobie nieco upro軼i spos鏏 przygotowania i naprawd zajmuje ono kilka minut. Nie piecz si zbyt d逝go, chocia pachnie przy tym tak cudownie, 瞠 mog這by si piec d逝瞠j. Wielbiciele duetu orzech闚 laskowych z czekolad niech piek od razu dwa:)

Zg豉szam do:



SKxDNIKI:

NA CIASTO:
100g orzech闚 laskowych

100g mas豉
100g czekolady deserowej

4 jajka
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
7 造瞠k m彗i
1,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Orzechy upra篡 na suchej patelni, wstrz御aj帷 ni co chwila, kiedy sk鏎ki zaczn p瘯a zdj望 z ognia i obra (nie musz by obrane bardzo dok豉dnie, je郵i troch sk鏎ek zostanie nic si nie stanie). Zmieli na m彗.
Mas這 i czekolad rozpu軼i na wolnym ogniu mieszaj帷 i pozostawi do przestudzenia.
Bia趾a oddzieli od 鄴速ek. Bia趾a ubi na sztywn pian z sol. Doda cukier - ubi. Do這篡 鄴速ka - ponownie ubi. W osobnej misce wymiesza m彗 z proszkiem i zmielonymi orzechami. Mieszank prze這篡 do masy jajecznej i delikatnie wmiesza. Na koniec wla przestudzone mas這 z czekolad - wymiesza. Ciasto przela do keks闚ki (ok. 10x30cm) wy這穎nej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 175st, 45-50min (do suchego patyczka)

POLEWA:
100g czekolady deserowej
4 造磬i mleka
1 造磬a mas豉
2 造磬i Nutelli

Mleko i mas這 umie軼i w rondelku, podgrzewa mieszaj帷, kiedy mas這 zacznie si rozpuszcza doda czekolad. Kiedy polewa jest ju jednolita do這篡 Nutell, wymiesza. Od razu obla ciasto (mo積a jeszcze gor帷e).

Przechowywa w temperaturze pokojowej.





Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni

毒鏚這: www.mojewypieki.com; przepis lekko zmodyfikowany ze zmienionym sposobem przygotowania i autorsk polew

鈔oda, 14 listopada 2012, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2012/11/14 10:34:56
wyglada przepysznie:)
-
Go嗆: Basia, *.dynamic.chello.pl
2012/11/14 13:39:27
Jakie cudo! :-) Uwielbiam takie domowe ciacha!
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
-
2012/11/14 20:40:19
Oj idealne, to prawda... wygl康a cudownie:) i to o tak p騧niej porze ludzi smako造kami katowa no 豉dnie!
-
2012/11/14 21:05:23
Basinepichcenie p騧n por sobie wypraszam, od rana tu "wisi":)
pozdrawiam:)
-
2012/11/15 00:32:42
Pycha, pycha, pycha! Idealnie na m鎩 smak:-)
-
2012/11/15 10:44:34
Wiesz co, czyta豉m Twoj wst瘼 i 郵inka mi zacze豉 lecie :))
-
2012/11/15 12:04:36
Kuchcikowo, nie pozostaje nic innego, tylko wzi望 i upiec:)
-
2012/11/15 22:21:29
Zdecydowanie jestem wielbicielk takiego po陰czenia, wi璚 ciasto zapisuj :)
-
Go嗆: gin, *.flatrate.dk
2012/11/17 18:44:16
Ach, wyobra瘸m sobie ten zapach...
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel