Blog > Komentarze do wpisu

Szybkie rogale drożdżowe z różą (bez jajek)

     To jeden z moich ulubionych przepisów na drobne wypieki. Robi się szybko i prosto - nie trzeba zbyt intensywnie wyrabiać, odstawiać do wyrośnięcia i czekać. Dodatkowo to rogale kryzysowe czyli tanie. Jeden z niewielu wypieków, do których rekomenduję margarynę zamiast masła (jak kryzys to kryzys), ale dla tych, którzy wolą na bogato masło, oczywiście, jak najbardziej dopuszczalne. Zrobienie rogali zajmuje naprawdę kilka minut, ani się obejrzycie a już będziecie mieli ich cały stos (i znów ani się nie obejrzycie, a już go nie będzie). Rogale można mrozić, zaraz po ostudzeniu - rozmrożone znów są świeże.
Zgłaszam do akcji:
         

SKŁADNIKI (na 4 tuziny rogali):

4,5 szklanki mąki
250g miękkiej margaryny do pieczenia dobrej jakości (dla bogatych, ewentualnie, może być - masła:)
1 duży kubek (330g) śmietany 18% (dobrze wyjąć z lodówki około 1h wcześniej, ale nie jest to konieczne)
2łyżki cukru
100g drożdży
duży słoik (ok. 600g) marmolady z róży (lub czegokolwiek innego - Nutelli, budyniu, tahini, masła orzechowego, dowolnego kremu kanapkowych, może być nawet czekolada połamana w kostki lub kawałki owoców)
cukier puder - do posypania

     Drożdże, cukier i dwie łyżki śmietany dokładnie rozmieszać. Dodać mąkę, margarynę i pozostałą śmietanę - zagnieść na jednolite, sprężyste i nieklejące się ciasto (gdyby bardzo się kleiło podsypać 1-2 łyżki mąki).
Zagniecione ciasto podzielić na 6 równych części, każdą z nich kolejno cienko wałkować w kształt koła podsypując mąką. Koło podzielić na 8 trójkątów. Na każdym z nim, po szerszej stornie układać łyżeczkę marmolady. Zrolować w kierunku środku koła. Wygiąć w kształt rogala.
Ciastka ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem.
PIECZENIE: 200st, około 12 minut (do lekkiego zarumienienia)

Przestudzone posypać cukrem pudrem. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Rogale dobrze się mrożą, należy to zrobić zaraz po ostudzeniu.




Zapraszam do SMoK na facebooku:
Słodka magia od kuchni

Źródło: "Kuchnia i kropka", któraś tam, przepis wzięłam z wycinka:) i lekko zmodyfikowałam
wtorek, 16 października 2012, czarownie

Komentarze
2012/10/16 10:55:20
wygladaja czarująco:D
-
2012/10/16 11:46:11
to dopiero pyszności
-
2012/10/16 11:53:31
Ale pięknie wyglądają, jak z cukierni. Ja jak robię to marmolada mi wypływa i sie przypala
-
2012/10/16 12:07:31
Blenda, czarująco to się je robi - tak szybko jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki:)
Dusiowa:)
Anula, ja daje marmolade blisko brzegu, tak 3/4 łyżeczki do herbaty na rogala, raczej mi nie wypływa
a jak już się zdarzy to je się piecze tak krótko, że nie zdąża się przypalić
-
Gość: Basia, 89-73-117-160.dynamic.chello.pl
2012/10/16 12:13:41
Rogale wyglądają obłędnie! Bardzo chętnie takich spróbuję :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
-
Gość: Marta, d113-36.icpnet.pl
2012/10/16 17:06:33
Ostatnio jakieś "coś" za mną chodzi i to chyba to! :)) Zawsze lubiłam takie rogaliki, a nawet dziś odmrażałyśmy Twoje jagodzianki, bo na typowe ciasto jakoś nie ma ochoty. A taki rogalik do gorącej herbatki czy kakao będzie pycha!
-
2012/10/16 22:27:57
Uwielbiam ten przepis na rogale właśnie za "szybko i prosto". I za smak oczywiście :-) Dziękuję za udział w akcji.
-
Gość: gin, 50c57480.flatrate.dk
2012/10/19 21:05:29
Ale śliczne i zgrabne Ci te rogaliki wyszły :) Jak ostatnio robiłam, to były krzywe jak nie wiem, w dodatku każdy inny ;)
-
2012/10/20 09:50:44
gin, moje też bynajmniej nie były od linijki:) Poza tym najważniejsze, że wyszły dobre:)
-
Gość: Basia, cpc10-burn8-2-0-cust139.10-1.cable.virginmedia.com
2013/04/13 13:26:05
10 gram drożdży- mowa o świeżych tak?? to ile powinnam użyć suchych, bo tylko takie mam:)
-
2013/04/13 20:58:56
Basiu, 100g świeżych drożdży należałoby zastąpić około 40g drożdży suchych
pozdrawiam:)
-
Gość: dorrotka, 79-139-104-151.przemysl.hypnet.pl
2013/11/27 17:56:08
Te rogale są rewelacyjne! Nieważne, czy z suchymi, czy ze zwykłymi drożdżami, obojętnie z jakim farszem - zawsze obłędne, Robię je bardzo często, nie spotkałam osoby, której by nie smakowały. Serdecznie pozdrawiam!
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ


Wyślij wiadomość
czarownie@gazeta.pl





Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów







Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...