Blog > Komentarze do wpisu

Sernik lany


Nazwa sernika bierze si st康, 瞠 masa serowa, przed upieczeniem jest zupe軟ie p造nna i wylewa si j, ca趾owicie dos這wnie na podpieczony kruchy sp鏚. To na pewno nie jest ciasto dla fan闚 zwartych, ci篹kich sernik闚. Jego niepodwa瘸ln zalet jest to, 瞠 nie opada, a je瞠li ju to nieznacznie i r闚nomiernie. Sernik lany jest mi璚iutki, delikatny, kremowy, pachn帷y wanili z wyczuwalnym budyniowym posmakiem. Uroku dodaje mu warstwa pianki z bia貫k posypana przyrumienionym kokosem. Przygotowanie go nie jest trudne ani pracoch這nne, zajmuje za to troszk czasu, nie tyle w je郵i chodzi o samo wykonanie ciasta czy masy serowej, ale w temacie pieczenia. Niemniej za鈍iadczam wszystkim fanom tego typu sernik闚 (oraz wszystkich sernik闚), 瞠 warto.

SKxDNIKI:

CIASTO:
5 造瞠k cukru
75g mas豉
200g m彗i
1 jajko
1,5 造磬i kakao
2 造瞠czki proszku do pieczenia

Z podanych sk豉dnik闚 zagnie嗆 jednolite ciasto. Owin望 foli i w這篡 na 15minut do zamra瘸rki. Po tym czasie zetrze na tarce o grubych oczkach bezpo鈔ednio na du膨 blach (40x26cm) wysmarowan t逝szczem i wysypan bu趾 tart.

PIECZENIE I: 160st, 15minut

MASA SEROWA:
1200g waniliowego sera sernikowego (mo積a u篡 sera sernikowego twarogowego, a nie homogenizowanego, nale篡 w闚czas zwi瘯szy ilo嗆 dodanego cukru)
2 jajka
6 鄴速ek
1 szklanka oleju
1,5 szklanki mleka
1 czubata szklanka cukru (2 szklanki w przypadku sera twarogowego)
2 budynie waniliowe

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w misce i zmiksowa kr鏒ko na najwolniejszych obrotach miksera na jednolit mas.
Przela na gor帷y sp鏚.

PIECZENIE II: 160st, oko這 70-80min - 鈔odek sernika ma by 軼i皻y

PIANA:
6 bia貫k
6 czubatych 造瞠k cukru
ok. 100g wi鏎ek kokosowych

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dodawa po 造盧e cukier. Ubija a masa stanie si sztywna i b造szcz帷a. Mas bia趾ow prze這篡 na gor帷e ciasto i r闚nomiernie rozprowadzi. Posypa wi鏎kami kokosowymi.

PIECZENIE III: 160st, do zarumienienia kokosu (oko這 15minut)


Sernik ostudzi, a nast瘼nie w這篡 do lod闚ki na co najmniej 4h. Polecam przechowywa w lod闚ce.







Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: przepis Pani Gra篡nki S.

poniedzia貫k, 22 pa寮ziernika 2012, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2012/10/22 13:28:07
Uwielbiam serniczki, Tw鎩 te
-
2012/10/22 14:22:12
Oj skusi豉bym si na kawa貫czek:)
-
2012/10/22 15:25:11
to bym zjad豉 郵iczne fotki :-)
-
2012/10/22 15:59:40
wida na zdj璚iach 瞠 jest mega kremowy - musz spr鏏owa bo takie lubi:)
-
2012/10/22 16:42:41
Nigdy si nie spotka豉m z lanym sernikiem ale po zdj璚iach wnioskuje, 瞠 chyba by mi zasmakowa :)
-
2012/10/22 17:06:43
Pi瘯nie wygl康a, nabra豉m ochoty na taki sernik :)
-
2012/10/22 19:13:32
Alebabka, tak, to zdecydowanie sernik z tych kremowych, aksamitnych, rozp造waj帷ych si w ustach:)

Madzialena, spr鏏uj, naprawd jest prosty w wykonaniu i nie mo瞠 si nie uda. No i oczywi軼ie podziel si wra瞠niami

Dzi瘯uj za mi貫 komentarze i odwiedziny. Zach璚am do wypr鏏owania przepisu:)
-
2012/10/22 20:35:18
wygl康a apetycznie :) zw豉szcza, 瞠 ju od dawna chodzi za mn jaki sernik :p
-
Go嗆: gin, *.flatrate.dk
2012/10/27 17:39:19
Ja lubi wszystkie serniki, a Tw鎩 przepis mnie zaintrygowa :)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel