Blog > Komentarze do wpisu

Pomara鎍zowy placek z w璕ierkami


Kolejny, trzeci ju, w ostatnim czasie ucierany placek ze 郵iwkami - ale c騜 poradzi, jak na t por roku nie ma chyba nic lepszego? Tym razem mi璚iutkie, puszyste ciasto z dodatkiem pomara鎍zy, dzi瘯i czemu ma nie tylko nieco odmieniony smak, ale r闚nie prze郵iczny kolor; w璕ierki, spotykane tylko o tej porze roku - idealne do wypiek闚, o zwartej konsystencji i mi瘰istym mi捫szu, oraz, to co tygryski lubi najbardziej - KRUSZONKA! Czeg騜 chcie wi璚ej?? mo瞠 kilku kresek na termometrze za oknem...

Zg豉szam do 郵iwkowej akcji:



SKxDNIKI:

ok. 1kg w璕ierek

奸iwki przebra, umy, przepo這wi i wypestkowa.

NA KRUSZONK:
100g zimnego mas豉
100g cukru
200g m彗i

Sk豉dniki po陰czy rozcieraj帷 mi璠zy palcami do momentu powstania grudek. Gotowe odstawi do lod闚ki.

NA CIASTO:
250g mi瘯kiego mas豉 lub dobrej jako軼i margaryny do wypiek闚
200g cukru
1 cukier wanilinowy
4 jajka
350g m彗i
2 造瞠czki proszku do pieczenia
sk鏎ka otarta z 2 pomara鎍zy
sok wyci郾i皻y z 1 pomara鎍zy

PONADTO:
2 造瞠czki bu趾i tartej
2 造瞠czki cynamonu
1 cukier wanilinowy

T逝szcz utrze z cukrem i cukrem wanilinowym. Ci庵le ucieraj帷 wbi kolejno jajka. Miksuj帷 dosypa m彗 z proszkiem do pieczenia i sk鏎k pomara鎍zow, pod koniec mieszania wla sok.
Ciasto prze這篡 na blach wy這穎n papierem do pieczenia o wymiarach ok 30x40cm, wyr闚na zmoczon w zimnej wodzie 造磬.
Bu趾 tart, cynamon i cukier wanilinowy wymiesza w miseczce. Obsypa ciasto. Nast瘼nie jak naj軼i郵ej pouk豉da po堯wki w璕ierek miejscem po pestce do g鏎y. Na wierzch wysypa uprzednio przygotowan kruszonk.

PIECZENIE: 180st, ok.50minut

Przed podaniem ostudzi. Przechowywa w temperaturze pokojowej.

Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni



poniedzia貫k, 01 pa寮ziernika 2012, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2012/10/01 09:30:15
ale apetycznie wygl康a
-
Go嗆: Basia, *.dynamic.chello.pl
2012/10/01 12:05:46
Do takich jesiennych wypiek闚 nikt nie musi mnie d逝go namawia :-)
Zapisuj do zrobienia, bo ciasto wygl康a ob喚dnie!
Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/10/01 12:37:33
ale pysnzy
-
2012/10/01 17:10:11
Wygl康a bardzo apetycznie. Nie 陰czy豉m nigdy 郵iwek z pomara鎍zami, spr鏏uj imieninowo.
-
2012/10/01 17:54:19
Gosik, koniecznie daj zna czy Wam smakowa這, bo ja osobi軼ie uwielbiam, to jeden z takich plack闚, do kt鏎ych si t瘰kni i rok w rok wraca:)
Dusiowa, :)
Basia, czekam na wra瞠nia:)
Iza, a jak pachnie:)
-
Go嗆: AngelMM, *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/08/31 17:11:31
Ciasto przepyszne, najlepsze na goraco z lodami waniliowymi. napewno zrobie je jeszcze raz w tym miesiacu.
-
2013/09/04 09:02:35
My tez je bardzo lubimy:) To jedno z tych nielicznych ciast, do kt鏎ych wracam. Bardzo smakowa這 mi w tym roku z cytryna zamiast pomara鎍zy i jagodami:)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel