Blog > Komentarze do wpisu

Korzenne ciasto dyniowe z dyniową glazurą

     To ciasto, z przepisu Marthy Stewart, piekę w każdym dyniowym sezonie już od kilku lat, ale... Po pierwsze od zawsze poszukiwałam czegoś co by je dobrze uzupełniało. Samo czy obsypane cukrem pudrem wydawało mi się jakieś niepełne, z dyniową konfiturą zbyt dyniowe, a pomarańczową - zbyt słodkie... W końcu jakimś małym cudem wpadłam na dyniową glazurę i to jest to - pasuje idealnie! Po drugie w zeszłym roku piekłam je dwa razy i dwa razy upiekłam idealny, przepięknie pachnący korzennymi przyprawami zakalec... Miałam więc w tym roku opory, ale i wyzwanie, bo stwierdziłam, ze ciasto jest za wilgotne i trzeba nieco zmodyfikować przepis, tak żeby moja zeszłoroczna katastrofa nie przypadła Wam w udziale:) W temacie samego ciasta - jest mięciutkie, baaardzo aromatyczne, wyczuwalnie dyniowe, słowem - obowiązkowe w dyniowym sezonie:)

Zgłaszam do akcji:

Dyniowe przysmaki

SKŁADNIKI:

NA PUREE Z DYNI:
około 1-1,2kg surowej dyni (waga z miękiszem i skórą)

     Dynie obrać, usunąć miękisz z pestkami, pokroić w kawałki (niezbyt drobno), umieścić w garnku i zalać wodą tak, aby przykryła dynie. Zagotować i gotować kilka minut, do miękkości (chodzi o "stan"  w którym spokojnie można wbić w dynie widelec, ale nie jest ona jeszcze rozmiękła i nie rozpada się). Odcedzić i pozostawić na sicie tak długo, jak długo dynia będzie obciekać. Następnie dokładnie zmiksować na gładką masę. Zmiksowaną dynie przełożyć na sito o małych oczkach i ponownie dokładnie odsączyć. Przed zdjęciem z sita, puree wymieszać delikatnie kilka razy, żeby pozbyć się całej zebranej wody.

NA CIASTO:
2 filiżanki* mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1/2 filiżanki masła (115g)
3/4 filiżanki cukru
1 cukier waniliowy
2 małe jajka (rozmiar M)
1/2 filiżanki maślanki
3/4 filiżanki dobrze odsączonego dyniowego puree

* w przepisie stosowana jest miara "cup" równoważna 200ml - tyle ma przeciętna filiżanka

     Suche składniki wymieszać w osobnej misce. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodać jajka. Nie przestając miksować wsypać połowę suchych składników, wlać maślankę, następnie drugą część mąki z przyprawami, na końcu dodać dynię.
Jednolite ciasto przełożyć do formy z kominem (u mnie tortownica o średnicy 24cm, ale spokojnie może być mniejsza) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kasza manną. Wyrównać powierzchnię.

PIECZENIE: 180st, 50-60minut (do suchego patyczka, pamiętając że ciasto jest dość miękkie)

NA DYNIOWĄ GLAZURĘ:
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki masła
2 łyżki dyniowego puree
1 łyżka mleka
1/4 łyżeczki cynamonu

     Wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewając na wolnym ogniu mieszać do połączenia. Zagotować. Przestudzić kilka minut a następnie posmarować glazurą ostudzone ciasto.




Zapraszam do SMoK na facebooku:
Słodka magia od kuchni


Źródło: ciasto z przepisu Marthy Stewart (nieco zmodyfikowany); przepis na dyniową glazurę: www.mojewypieki.com

sobota, 06 października 2012, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: kuchennefascynacje, *.kotinet.com
2012/10/06 14:07:48
mmm apetyczne a zdjęcia jakie piekne, nastrojowe :)
-
2012/10/07 09:17:10
Ciasto wygląda pysznie. Piękne zdjęcia:)
-
2012/10/11 09:45:32
:) Trudno się nie skusić na dynię w sezonie dyniowym:)
Dziękuje bardzo za miłe słowa dotyczące zdjęć, bardzo się staram na miarę możliwości swoich i swojego przestarzałego kompaktowego aparatu, długa droga przede mną, ale ciesze się, że zdjęcia się choć trochę podobają i przedstawiają to co powinny:)
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2012/10/11 18:10:29
Ta dyniowa glazura jest fascynująca :)
-
2012/10/23 08:41:47
Glazura jest rewelacyjna! Zrobiłam z nią i ciasto i bułki. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ


Wyślij wiadomość
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel