Blog > Komentarze do wpisu

Klasyczna Wu-Zetka (W-Z)

Ostatnio wpada豉m cz瘰to na przepisy na wuzetk, jako tak si z這篡這 i... troch si zdziwi豉m... Bo klasyczna wuzetka to nie jest kakaowy biszkopt prze這穎ny bit 鄉ietan z odrobin cytryny... Klasyczna wuzetka ma spr篹yste, do嗆 zwarte ciasto z du膨 ilo軼i kakao, a wuzetkowy krem, owszem, jest ze 鄉ietany, ale kwa郾ej... utartej z mas貫m i cukrem. I, w prawdzie lubi kakaowy biszkopt z bit 鄉ietan, a jak jeszcze w tej 鄉ietanie s kawa趾i czekolady to nawet bardzo lubi, ale... na bloga wci庵am prawdziw polsk wuzetk i zach璚am serdecznie do tej wersji:)

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
230g mi瘯kiego mas豉 lub dobrej, tortowej margaryny
110g cukru
6 jaj
60g ciemnego kakao (roztartego w 1/2 szklanki wrz帷ej wody)
230g m彗i krupczatki
1,5 造瞠czki proszku do pieczenia

草速ka oddzieli od bia貫k. Mas這 z 鄴速kami i cukrem utrze na puszyst mas. Ci庵le ucieraj帷 doda roztarte we wrz徠ku kakao oraz m彗 z proszkiem pieczenia. Bia趾a ubi na sztywn pian, prze這篡 do masy i delikatnie wymiesza. Gotowe ciasto prze這篡 do formy (ok. 40x28cm lub nieco mniejszej) wy這穎nej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 170st, oko這 40minut (do suchego patyczka)

KREM (moim zdaniem kremu by這 za ma這, dlatego podaje na nieco wi瘯sz porcj):
250g mi瘯kiego mas豉
2 cukry wanilinowe
15 造瞠k cukru pudru
3 szklanki kwa郾ej 鄉ietany w temperaturze pokojowej (to nieco mniej ni 3 du瞠 kubki)

Mas這 utrze z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Ucieraj帷 dodawa po 造盧e kwa郾ej 鄉ietany. Utrze dok豉dnie, na jednolita mas.

Ostudzone ciasto przekroi na dwa placki (ciasto dobrze si przekrawa, nie rwie si, ani nie kruszy), na dolnym rozsmarowa krem, przykry drugim plackiem.

POLEWA:
200g czekolady deserowej
1/4 szklanki krem闚ki lub mleka
2 造磬i mas豉
2 造磬i cukru

Wszystkie sk豉dniki polewy umie軼i w rondelku i rozpu軼i, mieszaj帷 na wolnym ogniu. Od razu pola ciasto grub warstw polewy.

Ciasto przechowywa w lod闚ce. Przed podaniem sch這dzi co najmniej kilka godzin, najlepiej ca陰 noc.





Zapraszam do SMoK na facebooku:
S這dka magia od kuchni


毒鏚這: "Przepisy kulinarny. Mojej babci, mojej mamy i moje", red. J. Armatys i G. W璚, Oficyna Wydawnicza KARAT, Tarn闚 1993; lekko zmodyfikowany

poniedzia貫k, 08 pa寮ziernika 2012, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2012/10/08 09:56:03
zapisuj i skorzystam z przepisu. Ja mam w babcinym starym zeszycie krem do W-Z na bazie kwa郾ego mleka
-
Go嗆: Basia, *.dynamic.chello.pl
2012/10/08 10:06:48
W-z prezentuje si cudnie!
Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/10/08 11:46:41
Klasyka w najlepszym wydaniu! Pycha! :-)
-
2012/10/09 13:43:31
to lubie:D
-
2012/10/11 09:47:20
klasyka jest ponadczasowa:)
Izaa, s康z, 瞠 w mie軼ie teraz trudno o kwa郾e mleko - sklepowe si nie kwasz, a te "gotowe" do niczego si nie nadaj, tak瞠 鄉ietana jest tu dobr alternatyw:)
-
Go嗆: iro, *.rfc.pl
2013/06/30 21:52:16
Wygl康a , pysznie . Smak WZ z Warszawskich kawiarni mam w pami璚i do dzi , dzi瘯i - upiek i dam zna . Pozdrawiam serdecznie . Iro.
-
Go嗆: czarek, *.net.pbthawe.eu
2013/09/06 18:29:13
Czy do kremu mog da kwa郾 鄉ietan 18% ?
-
2013/09/06 21:07:29
Czarek, jak najbardziej:) Te takiej u篡wam:)
-
Go嗆: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/26 15:37:23
w豉郾ie zrobi豉m ciasto, pyszne swoj drog - nie wiem co mnie powstrzyma這 przed zjedzeniem ca貫go przed upieczeniem :) jednak po wyj璚iu z piekarnika ciasto nie jest tak 豉dnie wyro郾i皻e jak to na zdj璚iu. Po堯wka tego ze zdj璚ia jest jak ca貫 moje. Da豉m wszystkie sk豉dniki. Mo瞠 jest jaki sekretny zabieg dzi瘯i kt鏎emu ciasto tak 豉dnie ro郾ie? albo po prostu: co ja robi 幢e? :)
-
2013/09/27 09:48:34
Wiesz, my郵, 瞠 po prostu jest tak, ze czasem ciasto nie uro郾ie
to mo瞠 zale瞠 od wielu czynnik闚
od tego jak si ubije bia趾a i czy np za bardzo ich nie st豉msi kiedy si miesza z m彗
d逝go otwarty proszek do pieczenia tez nie daje takiego "powera" jak nowy
ci篹sza m彗a ro郾ie mniej (ja stosuje typ 450)
inaczej ro郾ie ciasto pieczone g鏎a-d馧 inaczej na termoobiegu
mo瞠 piek豉 w wi瘯szej formie (w przepisie jest podana 28x40 lub nieco mniejsza - ja piek je najcz窷ciej w blaszce 25x38, ale przyznam szczerze, 瞠 w jakiej piek豉m na zdj璚ie to nie pami皻am, mniejszej ni ta na pewno nie)
a czasem ciasto po prostu ma taki kaprys
-
Go嗆: Magda, *.play-internet.pl
2013/11/18 09:36:44
Czy pr鏏owa豉 zast徙i w kremie 鄉ietan jogurtem naturalnym? Pozdrawiam :)
-
2013/11/18 10:50:40
Magda, nie pr鏏owa豉m. Konsystencja jogurtu i 鄉ietany mog by podobne, jednak w ucieraniu jogurt zachowuje si nieco inaczej. Mo積a by spr鏏owa ale konsystencja kremu mo瞠 by rzadsza, a smak na pewno inny.
-
Go嗆: Magda, *.play-internet.pl
2013/11/22 09:45:43
W豉郾ie wczoraj wypr鏏owa豉m z g瘰tym jogurtem, smak podobny ale masz 100% co do ucierania - ca造 krem opad, mimo 瞠 jogurt by g瘰tszy od 18% 鄉ietany (u篡豉m z Bakomy) - za pierwszym razem robi豉m wg Twojego przepisu i wyszed PRZEPYSZNY i ilo軼iowo by這 idealnie. Teraz wiem, 瞠 nie da si omin望 鄉ietany ;)
Ja robi inny podk豉d, mniej pracoch這nny (dla leniwych) ;) Mo瞠 Ci si przyda przepis;)
- 2 szklanki m彗i
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 ca貫 jajo
- 3 造磬i sto這we kakao
- 1 造瞠czka proszku do pieczenia
- 1 造瞠czka sody oczyszczonej
- kilka kropel aromatu arakowego (ew. migda這wego)

A teraz najlepsze! :) Wszystkie sk豉dniki dajemy razem do miski i miksujemy na g豉dk mas. Wylewamy na prostok徠n blach i pieczemy 60 min w 160蚓. Ciasto przygotowuje si w 5 min ;) Jak przestygnie przekrawamy na p馧 i przek豉damy Twoim kremem :) WuZetkowa puszysta Pycha ;)
Mo積a te wyla na pod逝積 blach to wtedy b璠zie tradycyjny murzynek :)
Pozdrawiam ciep這 :))
-
Go嗆: , *.nyc.res.rr.com
2015/01/28 23:06:44
Moje ciasto po nocy w lodowce stalo sie twarde i wysuszone.
Czy powinno byc czys nasaczone?
-
2015/02/02 09:07:44
Prze這穎ne ciasto si wysuszy這? Mo瞠 w lod闚ce by豉 zbyt niska temperatura? albo ciasto by這 pieczone zbyt d逝go? A mo瞠 to sprawka Kuchennych chochlik闚.. :)

Generalnie nie nas帷zam tego ciasta, bo samo w sobie wychodzi mi wilgotne, ale oczywi軼ie nic nie stoi na przeszkodzie przygotowa poncz - dla doros造ch 1/3 porcji alkoholu na 2/3 porcji wody; w wersji dla dzieci mo積a ciasto nas帷zy wod z cukrem i cytryn

Pozdrawiam
-
Go嗆: , *.lask.vectranet.pl
2016/11/18 04:51:46
witam , mam pytanie poniewaz skusilem sie na zrobienie wz hmmmmm i krem i sie zwarzyl jest za zadki . a musze napisac ze czesto pieke ciasta bo o r闚niez lubie robic i gdy jakis przepis mnie zainteresuje odrazu go sprawdzamm aby wrazie jakies rodzinnej imprezy go wykorzystac oczywiscie jak mi ciasto zasmakuje i wszystko jest ok .prosze o podpowied z co niby zrobilem nie tak
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel