Blog > Komentarze do wpisu

Kajmakowe ciasto z gruszkami na orzechowym spodzie

Pora spojrze 豉skawszym okiem na owoce jesieni - stragany ju jaki czas temu podbi造 郵iwki i chyba w tym roku wyj徠kowo obrodzi造, bo jest ich mn鏀two i w dodatku w niskiej cenie, mno膨 si wprost gatunki rodzimych jab貫k, a zaraz za nimi pojawiaj si gruszki, p鏦i co nie鄉ia這 i w niewielkich ilo軼iach, ale tak, trzeba stan望 wprawdzie i powiedzie sobie, 瞠 oto nie bacz帷 na wcale nie ciche protesty st瘰knionych s這鎍a idzie jesie...
Jesie w kuchni jest by mo瞠 nawet bardziej inspiruj帷a ni lato, ca貫 mn鏀two owoc闚 i warzyw, naszych - polskich, o wspania造ch kolorach, smaku i daj帷ych niesko鎍zone mo磧iwo軼i. Pisz帷 to spogl康am za okno, a z przys豉niaj帷ej mi widok topoli ta鎍z帷 na wietrze spada 鄴販iusie鎥i ju li嗆, jakby na potwierdzenie moich my郵i. Ehhhh... ci篹ko oprze si nostalgii.
Oczywi軼ie na nostalgie, chandr i smutki najlepszy jest cukier, bo "cukier krzepi":) No i ca豉 reszta s這dyczy. Ja na dobry pocz徠ek proponuje s這dziutki kajmak, z pierwszymi jesiennymi gruszkami i r闚nie jesiennymi (z tym 瞠 jeszcze z poprzedniej jesieni) orzechami w這skimi. Przepyszny biszkopt orzechowy mo瞠 pos逝篡 jako sp鏚 do wielu ciast, idealnie skomponuje si w kremami kawowymi i czekoladowymi. Ca這嗆 nie jest zbyt s這dka dzi瘯i gruszkom, pianka ze 鄉ietany ma 鈍ietna konsystencj a przy okazji 郵iczny, ciep造 "tofikowy" odcie. Ciasto dobrze si kroi, a dzi瘯i po堯wk gruszek ciekawie prezentuje ju w kawa趾ach.

SKxDNIKI:

BISZKOPT ORZECHOWY:
120g orzech闚 w這skich zmielonych na m彗
4 jajka
2/3 szklanki cukru
1 造磬a maki ziemniaczanej
2 造磬i m彗i tortowej
1 niepe軟a 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek i ubi na sztywn pian pod koniec ubijania dodaj帷 cukier. Doda 鄴速ka, ubi. Orzechy wymiesza palcami rozcieraj帷 grudki kt鏎e powsta造 w czasie mielenia. Do masy przesia m彗i z proszkiem, wsypa orzechy. Delikatnie wymiesza 這patk lub 造磬.
Ciasto przela do prostok徠nej blachy o wymiarach ok. 40x28cm wy這穎nej papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 160st - termoobieg (lub g鏎a-d馧 180st), oko這 30minut (do suchego patyczka)

OWOCE:
6 sporych twardych, ale s這dkich gruszek
5 造瞠k cukru
sok z 1/2 cytryny

Gruszki umy, obra, przekroi na po堯wki i ostr 造瞠czk wydr捫y gniazda nasienne. Przygotowane owoce umie軼i w garnku, zala wod tak, aby si璕a豉 kilka centymetr闚 ponad gruszki. Dosypa cukier i wycisn望 sok z cytryny. Zagotowa i gotowa kilkana軼ie minut - czas gotowania jest zale積y od twardo軼i owoc闚. Gruszki gotujemy tak aby swobodnie mo積a by這 wbi w nie widelec, ale aby nie by造 ca趾iem mi瘯kie i nie rozpada造 si. Ugotowane pozostawi do wystygni璚ia, a nast瘼nie ods帷zy na sicie.

MASA KAJMAKOWA I:
240g kajmaku
100g mas豉

Kajmak umie軼i w rondelku wraz z mas貫m i podgrzewaj帷 miesza a mas這 si rozpu軼i. Je瞠li w kajmaku s grudki cukru nale篡 przetrze go przez sito.

MASA KAJMAKOWA II:
220g kajmaku
6 造瞠k mleka
900ml 鄉ietany krem闚ki
8 造瞠czek 瞠latyny

Kajmak wraz z mlekiem umie軼i w rondelku, podgrzewa mieszaj帷 a masa stanie si g豉dka i lekko si rozpu軼i. Przetrze przez sito i odstawi do ostygni璚ia. 疾latyn zala niewielk ilo軼i wody w temperaturze pokojowej i pozostawi do nap璚znienia. Krem闚k ubi na sztywno. 疾latyn rozpu軼i na ma造m ogniu lub w k徙ieli wodnej ci庵le mieszaj帷 i nie dopuszczaj帷 do zagotowania. Do 瞠latyny prze這篡 przestudzony kajmak i wymiesza. Mieszank wla do 鄉ietany miksuj帷 na wolnych obrotach miksera do ujednolicenia.

DODATKOWO:
100g gorzkiej lub deserowej czekolady startej na tarce o ma造ch oczkach

PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Na przestudzony sp鏚 orzechowy wy這篡 kajmak z mas貫m, na nim pouk豉da 軼i郵e po堯wki gruszek miejscami po gniazdach nasiennych do do逝. Przykry kajmakow bit 鄉ietan, posypa start czekolad.
Ciasto dostawi do lod闚ki na kilka godzin, najlepiej ca陰 noc.





Facebookowi fani S這dkiej Magii od Kuchni pierwsi wiedz o nowych przepisach! Polub SMoK na facebook'u:

S這dka magia od kuchni


poniedzia貫k, 20 sierpnia 2012, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2012/08/20 13:46:11
Kajmak i gruszki... o mniam:)
-
2012/08/20 17:45:38
鈍ietny przepis!! jeszcze orzechy laskowe i b璠zie firmowy tort cukierni Williams! rewelacja, zrobi na pewno :)
-
Go嗆: Basia, *.dynamic.chello.pl
2012/08/20 18:03:38
Pyszniutkie jest to ciasto :-)
Nie lubi jesieni, ale bardzo lubi gruszki i wszystkie jesienne owoce!
Pozdrawiam serdecznie!
-
2012/08/20 19:53:30
O matko, same pyszno軼i! Kajmak, gruszki i orzechy w jednym cie軼ie, idealnie :)
-
2012/08/20 23:37:52
c騜 za zestawienie sk豉dnik闚! kusisz na wiecz鏎.. ;)
-
2012/08/21 07:38:28
:) Bardzo dzi瘯uj za mi貫 komentarze i zach璚am do wypr鏏owania przepisu:)
-
Go嗆: justka2712, *.chomiczowka.waw.pl
2012/08/21 20:09:39
Wygl康a bosko! Zalega mi w豉郾ie puszka masy kajmakowej, wiec przepis zapisuj do jak najszybszego wypr鏏owania:)
-
2012/08/21 20:49:26
Justka, koniecznie daj zna jak wysz這. No, i jak Wam smakowa這:)
-
2012/08/22 18:04:30
Cudowne ciacho, podoba mi si zestawienie gruszka i kajmak, koniecznie zapisuj do wypr鏏owania, zw豉szcza, 瞠 jako zawsze brakuje mi pomys逝 na wykorzystanie gruszek.
Bardzo pysznie tu u Ciebie, ciekawe przepisy i apetyczne zdj璚ia, musz zagl康a cz窷ciej, pozdrawiam :)
-
Go嗆: monkamaj, *.bialapodlaska.vectranet.pl
2012/09/15 13:06:55
pi瘯ne ciasto
-
Go嗆: justka2712, *.chomiczowka.waw.pl
2012/10/01 17:17:13
Zrobi豉m! :) By這 pyszne i znikn窸o w mgnieniu oka:) Moja kole瘸nka nie mog豉 uwierzy, 瞠 takie dobre ciasto mo積a zrobi z gruszkami. Zamieni豉m tylko ciasto orzechowe na zwyk造 biszkopt. Dzi瘯uj za przepis i pozdrawiam!
-
2012/10/01 17:52:07
Justka, bardzo si ciesz:)
Dla mnie orzechy w這skie i gruszki s dla siebie po prostu stworzone i nigdy nie umiem si powstrzyma przed 陰czeniem ich:)
Ju mam w kolejce kolejne ciasto z gruszkami, tym razem z serem, ale... orzechy w這skie r闚nie dorzuci豉m:)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel