Blog > Komentarze do wpisu

Muffinki marchewkowe z orzechami, ananasem i kokosową czapą

     Witam po przerwie, która miała być krótka, ale wydłużyła się dość sporo. Od ostatniego wpisu minął miesiąc i czas najwyższy powrócić do pieczenia i blogowania. Mam nadzieję, że znajdą się tacy, których ta wiadomość ucieszy:) Kiedy zdecydowałam się na upieczenie muffinek pierwsza moja myśl  z truskawkami! Druga - znowu z truskawkami... a więc nie, na przekór sezonowi (na który czekałam z takim samym utęsknieniem jak Wy wszyscy) coś w zupełnie innym odcieniu - pyszne marchewkowe muffinki, wilgotne za sprawą ananasa, pachnące korzennymi przyprawami z chrupiącymi orzeszkami i uroczymi czapami z kokosu. No, to, na nowo, zaczynamy:)

SKŁADNIKI (na około 16 babeczek):

NA CIASTO:
1,5 szklanki mąki

1 szklanka cukru
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do ciastek korzennych lub piernika
2/3 szklanki oleju
4 jajka
2 szklanki marchwi startej na tarce o grubych oczkach (ok 3 średnie sztuki)
1 szklanka odsączonego z zalewy i pokrojonego w niewielkie kawałki ananasa (około 5 plasterków)
100g sparzonych, pokrojonych migdałów
100g pokrojonych orzechów włoskich

      W jednej misce zmieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i przyprawy, w drugiej jaja i olej. Następnie połączyć zawartość obu misek, przemieszać. Dodać marchew, ananas, orzechy i migdały - wymieszać. Jeżeli masa byłaby zbyt gęsta można rozrzedzić ją odrobina mleka. Ciastem wypełnić papilotki do 2/3 wysokości.

Pieczenie: 180st, około 20minut (do suchego patyczka)

PONADTO:
250g serka mascarpone

3łyżki cukru pudru
1 szklanka wiórek kokosowych

     Łyżką utrzeć serek z cukrem. Smarować wierzch przestudzonych muffinek, następnie obtaczać je w kokosie.

Jeżeli muffinki nie zostaną zjedzone w tym samym dniu należy, ze względu na serek, przechowywać je w lodówce.

POLUB SMoK na fb :)



Źródło: Moje Wypieki, przepis lekko zmodyfikowany

środa, 20 czerwca 2012, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/20 10:49:35
Musza byc przepyszne!
-
Gość: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/06/20 13:51:57
Wyglądają wspaniale! Pyszności!
-
Gość: po prostu Gosia, *.semix.3s.pl
2012/06/20 15:20:42
brzmi i wygląda bajecznie ;) a już myślałam, że będę się dzisiaj nudzić :D
-
Gość: , 91.225.179.*
2013/12/22 11:45:51
Temperatura 80 C
Czy to nie z mało? Bardzo prosze o informację?
Babeczki muszą być boskie!!!!!!!!!!!!!
-
2013/12/22 16:48:00
oczywiście, masz racje - wkradł się błąd
powinno być 180st
już poprawiam i życzę smacznego:)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ


Wyślij wiadomość
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel