Blog > Komentarze do wpisu

砰tni pe軟oziarnisty placek z rabarbarem i pierwszymi prawdziwymi truskawkami

Tym razem "fit". Kruchy placek z pe軟oziarnistej m彗i z du膨 ilo軼i b這nnika. S這dka, wiosenna alternatywa dla tych, co na diecie;). Pewnie troch ich jest:) Kto na diecie r瘯a do g鏎y:) JA. Jak zawsze, zreszt. Placek jest kruchy, niezbyt s這dki (bo dietetyczny), zdecydowanie inny w smaku ni te z m彗i pszennej. W cie軼ie zdecydowanie wyczuwalny jest ci篹szy, m帷zny smak m彗i pe軟oziarnistej. Sympatycznym, s這dkim dodatkiem jest niewielka ilo嗆 truskawek, kt鏎e nie tylko odr騜ni ciasto od klasycznego rabarbarowca, ale tez dodadz koloru, je瞠li kupimy niezbyt r騜owe 這dygi:)

Przepis zg豉szam do akcji:

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
150g pe軟oziarnistej maki 篡tniej
100g m彗i ziemniaczanej
80g br您owego cukru (da豉m 65g i by這 w og鏊e nie s這dkie)
150g mas豉
1 jajko

Z wszystkich sk豉dnik闚 szybko zagnie嗆 jednolite ciasto. Owin望 folia spo篡wcz i wstawi do lod闚ki na oko這 1h (lub kilkana軼ie minut do zamra瘸lnika - dla niecierpliwych). Po tym czasie ciasto lekko zagnie嗆 i wylepi nim form (wy這穎na papierem - sp鏚 i d逝窺ze boki) o wymiarach oko這 30x25cm (u mnie 33x28), tak wylepi r闚nie brzegi formy na wysoko嗆 ok 1,5-2cm. Ciasto g瘰to po nak逝wa widelcem i odstawi na kolejn godzin do lod闚ki (niekoniecznie, ale dzi瘯i temu ciasto b璠zie bardziej kruche).

PIECZENIE: 160st, oko這 20-25minut

NADZIENIE OWOCOWE:
500-600g oczyszczonego rabarbaru (nale篡 kupi oko這 750g)
350g truskawek
3 造磬i p造nnego miodu
5 造瞠k br您owego cukru
1 cukier wanilinowy

W czasie kiedy sp鏚 si podpieka przygotowa pozosta陰 cz窷 placka. Rabarbar pokroi na kawa趾i oko這 1,5cm, truskawki odszypu趾owa i pokroi na dwie lub cztery cz窷ci (w zale積o軼i od wielko軼i owocu). Do owc闚 wsypa cukry, doda miodu i delikatnie przemiesza.

KRUSZONKA:
150g m彗i 篡tniej pe軟oziarnistej
50g m彗i ziemniaczanej
50g br您owego cukru
2op. cukru wanilinowego
125g zimnego mas豉

Wszystkie sk豉dniki kruszonki umie軼i w misce i uciera mi璠zy palcami do momentu a po陰cz si tworz帷 grudki.

DODATKOWO:
3 造磬i bu趾i tartej

Na gor帷ym spodzie rozsypa r闚nomiernie bu趾 tart. Wy這篡 przygotowane owoce - je瞠li puszcz bardzo du穎 soku, to nale篡 go odla aby nie przemoczy ciasta. Nast瘼nie pokry owoce kruszonk.

PIECZENIE II: 180st, oko這 45minut (ciasto jest gotowe kiedy kruszonka lekko si przyrumieni)

Wystudzone ciasto obsypa cukrem pudrem (dla tych, kt鏎zy odchudzaj si nieco mniej:))

?

毒鏚這: inspiracja www.kwestiasmaku.com i Aliisanka;)

wtorek, 15 maja 2012, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2012/05/15 08:58:55
oooo! widz kolejny, idealny pomys na wykorzystanie moich rabarbarowych 這dy瞠k! :)

篡tnie i zdrowe - to to idealny przepis! :)
-
2012/05/15 09:14:53
fajny placuszek. do tej pory robi豉m tylko te tradycyjne, ale skoro w wersji pe軟oziarnistej te si da, wi璚 przepis zapisuj. hehe ja te zawsze na diecie ;)
-
Go嗆: mojetworyprzetwory, *.limes.com.pl
2012/05/15 11:02:58
Przepysznie i pi瘯nie! Bardzo smaczny przepis!
-
2012/05/15 12:21:12
Swietna kopozycja, zdrowo!
-
Go嗆: MagdaLena, *.159.32.190.static.crowley.pl
2012/05/15 15:31:47
Wygl康a bardzo smakowicie - uwielbiam zdrowe s這dko軼i :D zjedzony w ma貫j ilo軼i chyba nie p鎩dzie w boczki? :D
-
2012/05/15 15:39:33
mmm zdrowy i pyszny - idealnie :)
-
2012/05/15 16:36:38
wygl康a pysznie i zdrowo, mniam!
-
2012/05/16 14:49:35
Kaspiecze, ach, te diety...:)
MagdaLena, no, z pewno軼i w boczki nie p鎩dzie:)
Dzi瘯uje wszystkim za mi貫 komentarze:) I odwiedziny:)
-
2012/05/19 14:37:14
Przyznam si, 瞠 jeszcze nigdy nie jad豉m rabarbaru i chyba nareszcie spr鏏uj.
-
2012/05/29 15:27:37
u lala.. ale placek.
zdrowy, pyszny nic doda nic uj望;)
-
2012/06/03 18:43:58
Przepyszny placek, poszed dzis ca造:)
-
2012/06/04 23:52:14
ja te jak zawsze na diecie ;p chyba upiek jutro to ciasto bo bardzo smacznie wygl康a :D
-
2013/04/18 19:31:40
wspania貫 ciasto,tylko ja zamiast cukru daj KSYLIKOL i w boczki nie ma co p鎩嗆.
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel