Blog > Komentarze do wpisu

Wielkanocne Cake Pops - jajka

Cake Pops czyli co a la nasza bajaderka na patyczku. W Polsce zrobi造 si znane jakie p馧 roku temu, ale p鏦i co wielkiej popularno軼i nie zyska造, p鏦i co. My郵, 瞠 to kwestia czasu bo s urocze, pysze i daj mo磧iwo嗆 tw鏎czego wy篡cia si. Mia豉m nieco ambitniejszy plan, ni to co Wam zaprezentuje, ale najnormalniej w 鈍iecie nie starczy這 mi czasu, a wi璚 skromnie. Potraktujcie ten wpis bardziej jako przepis na podstawowe ciasto do ciasteczkowych lizak闚. Nie stan si one zapewne sztandarowym "produktem" tego bloga, ale pewnie jeszcze nie raz si tu "przewin". Ciasteczkowe lizaki, kt鏎e Wam zaproponuje, s mocno czekoladowe, lekko wilgotne, mi瘯kie i pi瘯nie pachn帷e Nutell. Je瞠li zdecydujecie si wykona je jeszcze przed 鈍i皻ami na pewno b璠 鈍ietn alternatyw dla komercyjnych czekoladowych zaj帷闚:)
W wi瘯szo軼i przepis闚 spotkacie si z propozycj u篡cia wysuszonego ciasta lub suchych ciastek - mo積a i tak. Do Cake Pops'闚 najlepsze s jednak ci篹sze ciasta, np. typu brownies. W moim przepisie zaproponuje Wam r闚nie ciasto, kt鏎e w ca這軼i zu篡jecie do lizak闚. Z przepisu wychodzi ich 15-22 sztuk.
Ten przepis zg豉szam do akcji:


SKxDNIKI:

NA CIASTO:
65g mi瘯kiego mas豉
110g cukru
1 jajko
125ml mleka
125g m彗i
25g kakao
1 造瞠czka proszku do pieczenia
szczypta soli

Mas這 utrze z cukrem, doda jajko. Ucieraj帷 wsypywa stopniowo suche sk豉dniki i dolewa mleka. Gotowe ciasto prze這篡 do formy wy這穎nej papierem lub wysypane bu趾 (dowolna ma豉 foremka; u mnie tortownica 20cm, bo mniejszej nie mam, ale te by豉by dobra).

PIECZENIE: 180st, ok. 20-30min (do suchego patyczka)

Ciasto wystudzi.



NA LIZAKI:
100g kremu Nutella (lub tego typu)
120g serka mascarpone
uprzednio przygotowane ciasto (ok. 400g)

Ciasto pokruszy (jest bardzo sypkie, wi璚 nie ma z tym problemu). Nutell zmiesza z serkiem, do這篡 do ciasta, przemiesza kilkakrotnie, a nast瘼nie zagnie嗆 jednolita kulk. Owin望 folia i odstawi do lod闚ki na oko這 1h.

Po tym czasie przygotowa polew.

POLEWA:
200g czekolady (do jajek bia貫j dobrej jako軼i)
1 造磬a oleju
opcjonalnie: barwniki spo篡wcze i kolorowe posypki

Czekolad stopi w k徙ieli wodnej, na koniec doda olej, energicznie wymiesza, przela do w御kiego kubka.
W czasie roztapiania czekolady nale篡 z przygotowanego ciasta zacz望 formowa lizaki w jajowatym kszta販ie. Nabija niezbyt g喚boko na patyczki do lizak闚 lub cienkie s這mki. Gotowe lizaki zanurza szybkim ruchem w polewie*. Przytrzyma chwil "g這w" w d馧, aby nadmiar czekolady sp造n掖. Obtoczy w posypce (opcjonalnie). Pozostawi do zastygni璚ia.

* je瞠li nie b璠ziemy dodatkowo ozdabia lizak闚 dobrym sposobem jest w這篡 uformowane (przed zanurzeniem w czekoladzie) na 20-30minut do zamra瘸lnika, wtedy polewa zastyga na nich niemal瞠 w momencie.

Lizaki mo積a przechowywa w lod闚ce oko這 tygodnia.






毒鏚豉: przepis na ciasto to zmodyfikowany przepis na muffiny czekoladowe ze strony www.czarujemy.blogspot.com; lekko zmodyfikowany przepis na Cake Pops pochodzi z bloga www.mojewypieki.blox.pl

czwartek, 05 kwietnia 2012, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2012/04/05 12:14:06
super pomys
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel