Blog > Komentarze do wpisu

Torcik After Eight (mi皻owo-czekoladowy)

Czy s w鈔鏚 nas fani czekoladek After Eight? A mo瞠 mi這郾icy lod闚 mi皻owo - czekoladowych? Taaak, to w豉郾ie dla Was ten tort. Idealny na (miejmy nadziej) zbli瘸j帷e si upa造 - orze德iaj帷y, ch這dz帷y, lekki. I nie pracoch這nny, bo komu chcia這by si sta w kuchni, kiedy tak pi瘯nie za oknem. Puszysty kakaowy biszkopt i rozp造waj帷y si w ustach krem pozostawiaj帷y za sob 鈍ie膨 nut mi皻y, a ponadto... mn鏀two czekolady:)

SKxDNIKI:

BISZKOPT:
4 jajka

2/3 szklanki cukru
1 造磬a soku z cytryny
1 造瞠czka proszku do pieczenia
1/3 szklanki m彗i ziemniaczanej
1/3 szklanki m彗i pszennej
2 造磬i (z lekkim czubkiem) kakao
2 造磬i wody

Oddzieli bia趾a od 鄴速ek. Bia趾a ubi na sztywna pian pod koniec ubijania dosypuj帷 cukier. Do 鄴速ek dola soku z cytryny i wsypa proszek do pieczenia, wymiesza - prze這篡 do bia貫k z cukrem, ubi. Do masy przesia kakao i m彗i. Delikatnie, dok豉dnie wymiesza 造磬. W trakcie mieszania dola wod. Ciasto przela do tortownicy o 鈔ednicy 24cm z dnem wy這穎nym papierem do pieczenia.

PIECZENIE: 160st (termoobieg), oko這 30-35minut (do suchego patyczka)

KREM:
500g serka mascarpone

375ml/330g 鄉ietanki krem闚ki
1 鄉ietan-fix lub inny usztywniacz do 鄉ietany
2-3 造磬i cukru pudru
2 造瞠czki nalewki mi皻owej (dost瘼nej w aptece w formie kropli)
200g czekolady gorzkiej lub deserowej
ewentualnie odrobin zielonego barwnika

Czekolad pokroi na niewielkie kawa趾i. Krem闚k ubi z usztywniaczem. Ubit prze這篡 do serka, wla nalewk mi皻ow i opcjonalnie odrobin barwnika, wymiesza mikserem na najni窺zych obrotach. Od這篡 oko這 4 造瞠k do posmarowania wierzchu i bok闚 tortu. Do wi瘯szej cz窷ci kremu dosypa pokrojon czekolad, wymiesza.

PONCZ:
1 szklanka wody

kilka kropli mi皻owej nalewki

DODATKOWO:
200g czekolady gorzkiej lub deserowej startej na tarce o grubych oczkach

Ostudzony biszkopt przekroi na dwa kr捫ki, dolny kr捫ek nas帷zy przygotowanym ponczem i wy這篡 na niego krem z czekolad, rozprowadzi. Przykry drugim kr捫kiem, nas帷zy, posmarowa cienka warstw pozostawionego w tym celu kremu g鏎 i boki ciasta - obsypa dok豉dnie start czekolad. Odstawi do lod闚ki na co najmniej 2h. Podawa sch這dzone. Przechowywa w lod闚ce


Przepis w豉sny

pi徠ek, 27 kwietnia 2012, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
Go嗆: , *.limes.com.pl
2012/04/27 10:54:47
Ale to musi by dobre... Pyszne po陰czenie!
-
Go嗆: Marta, *.icpnet.pl
2012/04/27 12:45:04
Mmmm... :)
-
2012/04/27 13:12:43
ja! ja uwielbiam!!
鈍ietny ten torcik:) zapisuj, koniecznie musz go zrobi :)
-
2012/04/27 13:34:56
super smaki
-
2012/04/27 14:52:12
Ja, ja jestem wielk fank!!!!
-
2012/04/27 19:54:48
Bardzo si ciesz, 瞠 propozycja znalaz豉 uznanie w Waszych oczach:)
Czekam na to co na ten temat powiedz Wasze podniebienia:)
-
2012/05/03 13:53:19
Mi皻a i czekolada to chyba jedno z bardziej satysfakcjonuj帷ych moje podniebienie smak闚. Przyznam, 瞠 ciasta nigdy w tym stylu nie robi豉m, ale inne s這dko軼i czy przysmaki owszem
-
2012/05/29 15:28:21
ja jestem wielk fank, a moja mamcia jeszcze wi瘯sz.
xD
-
2013/05/09 10:50:10
Z przepisu skorzysta豉m. Wysz這 przepysznie :) Dzi瘯uj i gor帷o polecam :)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel