Blog > Komentarze do wpisu

Babka "kwitn帷y tulipan" na bia趾ach

Ju nie raz przegl康a豉m przepisy na ta babk bo, co trzeba jej przyzna, ma "babka" prezencj:) Ale przyznam szczerze, 瞠 ja osobi軼ie si rozczarowa豉m. Taka sobie niezwykle 豉dna zwyk豉 babka. Bez pazura. Wiem, 瞠 wiele os鏏 bardzo j lubi, by mo瞠 m鎩 brak entuzjazmu jest wynikiem podniebienia rozpieszczonego przez pieczone ostatnio baby, kt鏎e bardziej przypad造 mi do gustu... W ko鎍u nie to dobre co dobre, tylko to co komu smakuje:)

Przepis zg豉szam do akcji:



SKxDNIKI:

7 bia貫k
1 szklanka cukru (czubata)
1 cukier wanilinowy
4 造磬i wody
3/4 szklanki oleju
1,5 szklanki m彗i
2 造瞠czki proszku do pieczenia

DODATKOWO:
1/2 szklanki suchego maku

2 造磬i kakao
1 czerwony kisiel
1/2 szklanki wi鏎ek kokosowych lub 1,5 造磬i m彗i (wybra豉bym kokos)

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijania dosypa cukier i cukier wanilinowy. Wla olej i wod, wymiesza. Do masy bia趾owej przesia m彗 z proszkiem do pieczenia, wymiesza. Ciasto podzieli na 4 cz窷ci, ka盥 miesza z jednym z dodatk闚, kolejno: makiem, kakao, kisielem i wi鏎kami. Gotowe masy wlewa kolejno do nat逝szczonej i wysypanej bu趾 ma貫j formy babkowej lub keks闚ki. Surowe ciasto nale篡 przeci望 po 鈔odku dooko豉 komina w formie babkowej, lub wzd逝 d逝窺zego boku w keks闚ce.

PIECZENIE: 170st, oko這 40-50minut (do suchego patyczka)

Po upieczeniu babk przestudzi 15 minut i wyj望 z formy. Ostudzon mo積a opr鏀zy cukrem pudrem.

S這dka magia od kuchni


毒鏚這: www.przepisy.net

poniedzia貫k, 02 kwietnia 2012, czarownie

Polecane wpisy

  • Bounty

    畝dne kokosowe cuda bez pieczenia nie s w stanie tego podrobi. Idealne, lekko wilgotne, mocno kokosowe, otulone czekolad batoniki, 逝dz帷o podobne do tych ze

  • Sezamowiec

    Wiadomo軼 jest taka, 瞠 w najblizszym czasie na blogu b璠 "odgrzewa kotlety". Oczywi軼ie nie wy陰cznie, ale na pewno, dla tych, kt鏎zy blog 郵edz regularnie

  • Bia趾owiec z makiem

    Wszyscy, kt鏎zy piek znaj problem gromadz帷ych si w zamra瘸rce bia貫k, wiele przepis闚 wykorzystuje jedynie 鄴速ka. Ja zwykle po這w zamra瘸lnika mam zaj皻e

  • Popapraniec

    O tym cie軼ie us造sza豉m jaki czas temu od m篹a. Mia okazj je嗆 je u kogo i tak mu posmakowa這, 瞠 strasznie namawia mnie, abym te je upiek豉. Przyznam si

  • Babka tulipan

    安i皻a Wielkiej Nocy tu, tu. Wiecie ju, jakie s這dko軼i zagoszcz na Waszych sto豉ch? Tradycyjnymi wypiekami w wielu domach s babki, mo瞠 zatem skusicie si

Komentarze
2012/04/02 19:18:30
Bardzo pi瘯nie si prezentuje!
-
2012/04/02 23:53:15
zawsze mnie urzeka jej prostota i efektowno嗆.
鈍ietna. nie tylko od 鈍i皻a.
-
2012/04/03 09:14:44
Mikimama, dzi瘯uje
Karmel-itka, w tym roku ze 鈍iat dla odmiany mi 鄴速ek zostanie, wi璚 o dziwo nie bedzie ciast recyklingowych z odpadkowych bia貫k:)
-
2012/04/04 11:06:10
Bardzo fajne wypieki! Zapraszam do mnie boronappetit.blogspot.com/
-
2012/04/22 13:00:08
安ietny pomys na wykorzystanie bia貫k..dzi瘯uj za udzia w akcji..
-
2012/05/29 15:30:41
pi瘯ny 鈔odek
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel