Blog > Komentarze do wpisu

Wyjątkowa babka z migdałami, czekoladą i pralinkami

 

     To na pewno nie jest zwyczajna baba, równa babka, czy fajna babeczka, to prawdziwa Pani;) To babka na "bogato", ale w końcu mówimy o świętach... Jeżeli nie lubicie czekolady - nie róbcie jej;) A jeżeli lubicie, zróbcie - nie pożałujecie:)


SKŁADNIKI:

NA  CIASTO:
150g czekoladowych cukierków (użyłam cukierków "kule armatnie", ale świetnie sprawdzą się sprzedawane w okresie świątecznym nadziewane jajeczka, proponuje nadzienie czekoladowe lub orzechowe; lub inne tego typu pralinki, a także czekolada nadziewana o smaku czekoladowym,nugatowym lub innym tego typu)
100g czekolady (gorzkiej lub deserowej)
150g miękkiego masła (masło jest w cieście wyczuwalne, jeśli więc ktoś nie jest jego fanem proponuję użyć margaryny)
180g cukru
cukier wanilinowy
szczypta soli
100g zmielonych migdałów (obranych ze skórki)
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
250g mąki

     Czekoladę drobno posiekać. Cukierki pokroić w większe kawałki (kule kroiłam na ćwiartki, jajeczka wystarczy na pół, czekoladę połamać na kostki). Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczypta soli. Kolejno wbijać jajka, nie przestając miksować, dodać migdały, mąkę z proszkiem i czekoladę (jeżeli masa będzie bardzo gęsta można lekko ją rozluźnić kilkoma łyżkami mleka). Na końcu delikatnie wmieszać cukierki. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (moja o długości 28cm).

PIECZENIE: 180st, około 60minut (patyczek nie powinien wychodzić oblepiony ciastem, a w dotyku babka musi być spręzysta)

POLEWA CZEKOLADOWA:
100g czekolady gorzkiej lub deserowej
4 łyżki mleka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru

DODATKOWO:
garść płatków migdałowych

     Wszystkie składniki podgrzewać na małym ogniu, mieszając aż utworzą gładką, lśniącą polewę. Lekko przestudzona babkę wyjąć z formy. Wierzch oblać czekoladą i obsypać płatkami migdałowymi.

 

Słodka magia od kuchni


Źródło: "Pyszne Ciasta na Wielkanoc"; nr1/2012

poniedziałek, 05 marca 2012, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2012/03/05 09:44:09
Och lubię takie baby "na bogato", super :)
-
2012/03/05 19:09:48
podoba mi się ta babka :)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ


Wyślij wiadomość
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel