Blog > Komentarze do wpisu

Wspania豉 babka trzysmakowa

Jedna z najsmaczniejszych babek jakie jad豉m. Wystarczaj帷 rekomendacj powinien by fakt, ze upiek豉m j dwa razy w ci庵u ostatnich dw鏂h tygodni. Je瞠li nie zdecydowali軼ie jeszcze jak babk upiec w tym roku na 鈍i皻a, to zdecydowanie powinna by ta, a je瞠li zdecydowali軼ie to... upieczcie dwie, przecie 鈍i皻a maj dwa dni i zawsze jest du穎 ludzi;) To bezsprzecznie 鈍i徠eczna babka - pachnie cudownie, bo ma w sobie najpi瘯niejsze kuchenne aromaty - odrobin rumu, s這dk wanili, orze德iaj帷e cytrusy, pobudzaj帷 kaw, korzenny cynamon...:) A trzy smaki, wi璚 a trzykrotnie wzrasta szansa, ze ka盥y znajdzie w niej co dla siebie, co, a najpewniej wszystko. No, i co najwa積iejsze - chyba nie mo瞠 si nie uda. Naprawd bardzo gor帷o polecam, 鈍i徠ecznie.

SKxDNIKI:

CIASTO:
200g cukru
4 造磬i cukru z prawdziw wanilia lub 2 cukry wanilinowe
250g mas豉 lub margaryny
4 jajka
300g m彗i
2 造瞠czki proszku do pieczenia
szczypta soli

T逝szcz utrze z cukrami i sol. Ci庵le ucieraj帷 wbija kolejno jajka. Doda m彗 z proszkiem, wymiesza mikserem. Otrzymane ciasto podzieli na 3 r闚ne cz窷ci.

CIASTO I:
1/3 przygotowanego ciasta
70g migda堯w
70g gorzkiej czekolady
1 造瞠czka kawy rozpuszczalnej
1 szczypta cynamonu
1 laska wanilii
2 造磬i mleka

Migda造 sparzy, obra ze sk鏎ek pokroi (ale nie mieli, maja by w kawa趾ach). Czekolad pokroi na drobne kawa趾i. Do wcze郾iej przygotowanej cz窷ci ciasta doda mleko, cynamon, kaw i mi捫sz z wanilii, wymiesza mikserem. Dosypa migda造 i czekolad, po陰czy. Ciasto prze這篡 do przygotowanej formy na babk - wysmarowanej t逝szczem i wysypanej bu趾. Roz這篡 r闚nomiernie.

CIASTO II:
1/3 przygotowanego ciasta
2 造磬i kakao
2 造磬i rumu

Sk豉dniki dok豉dnie wymiesza mikserem. ciasto wy這篡 r闚nomiernie na cie軼ie migda這wym.

CIASTO III:
1/3 przygotowanego ciasta
sk鏎ka otarta z 2 pomara鎍zy
2 造磬i soku z pomara鎍zy

Wszystkie sk豉dniki wymiesza mikserem, prze這篡 do formy, wyr闚na wierzch. Wstawi do rozgrzanego piekarnika.

PIECZENIE: 175st (piek豉m w ok. 160st na termoobiegu), 50-60minut (do suchego patyczka)

Upieczon babk pozostawi do ostygni璚ia oko這 15minut, po czym wyj望 ostro積ie z formy.

POLEWA:
100g bia貫j czekolady roztopionej w k徙ieli wodnej z odrobin krem闚ki lub gotowa bia豉 polewa (u篡豉m gotowej polewy poniewa jest bia豉, a czekolada niestety lekko 鄴速awa...)
gar嗆 kolorowych cukrowych pere貫k

Lekko przestudzon babk obla polew, obsypa pere趾ami.

S這dka magia od kuchni


毒鏚這: "Pyszne ciasta na Wielkanoc", nr1/2012; zmodyfikowany

czwartek, 29 marca 2012, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2012/03/29 10:51:03
naprawd, bomba.
zupe軟ie inna, nietuzinkowa. zupe軟ie zaskakuj帷a.
-
2012/03/29 12:19:15
鈍ietna, taka wielosmakowa baba, ka盥y znajdzie kasek dla siebie i jak rewelacyjnie wygl康a :)
-
2012/03/29 14:57:52
Bardzo 豉dna! Pi瘯nie bedzie wygl康a豉 na stole wielkanocnym:)
-
2012/03/29 16:34:26
Bardzo kusz帷a ta Twoja babka:) Pi瘯nie wygl康a.
-
2012/03/29 20:11:53
U mnie w piekarniku siedzi tr鎩kolorowa. Czekam na efekt. Zapach rozkoszny. Pozdrawiam!
-
2012/03/29 21:03:20
Dzi瘯uj bardzo:)
Teraz czekam na opinie po degustacji:)
-
2012/03/29 21:23:44
Troch pracy jest, ale za to jaki efekt. I w wygl康zie i w smaku. :)
-
Go嗆: Dorota Owczarek, 31.6.245.*
2012/04/02 10:22:12
Czy naprawde do baby potzreba prawie kilogram czekolady i prawie kilogram migda堯w czy to jaka pomy趾a?
-
2012/04/02 16:51:58
Doroto, oczywi軼ie ze pomy趾a, dzi瘯uje za zwr鏂enie uwagi, mia這 by 70g, juz poprawione
Pozdrawiam, przepraszam za b陰d
-
Go嗆: Dorota Owczarek, 31.6.245.*
2012/04/03 10:49:44
Teraz to rozumiem, juz zapisa豉m do zrobienia, pozdrawiam:-)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel