Blog > Komentarze do wpisu

Szpinakowe zielone ciasto z kremowym serkiem


Kiedy przegl康am r騜ne przepisy czasem my郵 sobie: "to musi by niejadalne" i "kto to je?", albo: "mo積a by spr鏏owa" lub "koniecznie musz to zrobi", a czasem my郵 sobie "a to Ci dopiero...". I tak by這 kiedy szukaj帷 czego w klimacie wiosenno-wielkanocnym natkn窸am si na zielone ciasto i to zielone nie za spraw barwnika, czy pasty pandanowej, bo to by mnie raczej nie zaskoczy這, ale ca趾owicie zieloniutkie i w dodatku szpinakowe...
W notce wyczyta豉m, 瞠 jest to zmodyfikowany przepis kuchni tureckiej, teraz jest wi璚 podw鎩nie zmodyfikowanym przepisem tej瞠 kuchni:)
Wszyscy "degustatorzy" twierdzili, ze szpinaku nie czuj i smakowa這 te tym, kt鏎zy go nie jadaj, jak dla mnie jednak, nie wiem, czy za spraw mocy pod鈍iadomo軼i, czy wyj徠kowych kubk闚 smakowych szpinak by wyczuwalny, co mi nie przeszkadza這, a fank nie jestem.

SKxDNIKI:

NA CIASTO:
1 opakowanie mro穎nego, rozdrobnionego szpinaku bez dodatk闚 (ok.1 szklanki ju odci郾i皻ego)
3 jaja
2,5 szklanki m彗i
1 szklanka cukru
cukier wanilinowy
0,5 szklanki oleju
2 造瞠czki soku z cytryny
1,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Szpinak rozmrozi na sicie, a nast瘼nie prze這篡 do gazy lub pieluszki tetrowej i dok豉dnie wycisn望. Jaja dok陰dnie ubi z cukrem i cukrem wanilinowym. Doda szpinak, olej, sok z cytryny, wymiesza mikserem. Na koniec wsypa przesian m彗 z proszkiem i miksowa do dok豉dnego po陰czenia sk豉dnik闚. Ciasto prze這篡 do formy wysmarowanej t逝szczem i wysypanej kasz mann lub bu趾 tart (mo積a u篡 tortownicy o 鈔. 20cm, formy w formie wie鎍a, takiej, jak ta, kt鏎ej ja u篡豉m, o 鈔. 24cm).

PIECZENIE: 180st. oko這 30-35minut

PRZEΜ浩NIE:
200g kremowego serka kanapkowego
5-6 造瞠k cukru pudru
2造磬i cytryny
1,5 造磬i mi瘯kiego mas豉

Wszystkie sk豉dniki dok豉dnie utrze mikserem. W razie potrzeby dos這dzi do smaku. Ostudzone ciasto przekroi, posmarowa serkiem i z這篡 z powrotem. Obsypa cukrem pudrem.
Ze wzgl璠u na serek, je瞠li ciasto ma sta d逝瞠j ni kilka godzin nale篡 przechowywa je w lod闚ce i wyj帷 przynajmniej 2h przed podaniem, aby osi庵n窸o temperatur pokojow.


S這dka magia od kuchni

毒鏚這: www.gotujmy.pl, przepis lilalo; zmodyfikowany

pi徠ek, 09 marca 2012, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2012/03/09 19:20:36
Jest prze郵iczne! Zachwyci豉 mnie!
Pozdrawiam:)
-
2012/03/09 20:28:59
ojejku....:) Dzi瘯uje, bardzo mi mi這:)
-
Go嗆: najeeli, *.skynet.net.pl
2014/08/31 07:05:08
Czy nie wzrok nie myli, czy piek豉s w prodizu? wysz這 przepieknie, pozdrawiam:))
-
2014/08/31 23:21:21
Najeeli, niestety nie posiadam prodi瘸:)
Piek豉m ca趾owicie tradycyjnie, a wysz這... no, jak wida:)
-
Go嗆: feris, *.chelmnet.pl
2015/04/02 13:13:49
dobrze 瞠 istniej barwniki spo篡wcze albo fotoshopy.pieklam , wiem co pisz.
-
2015/04/03 12:02:26
Fotoshopa nie posiadam
Natomiast kiedy u篡wam barwnik闚 pisz o tym w przepisie
To ciasto, znane jako "le郾y mech" obecne jest na ca貫j masie blog闚 - wszystkim wychodzi zielone. Mo瞠 wi璚 Twoim problemem jest jednak u篡ty szpinak, nie przepis?
pozdrawiam

















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel