Blog > Komentarze do wpisu

Babka cytrynowo- serowa

Zdecydowanie bardziej cytrynowa. To moja pierwsza propozycja w kontek軼ie pojawiaj帷ych si na horyzoncie 安i徠 Wielkanocnych. Babka, dzi瘯i dodatkowi serka homogenizowanego ma smak lekko jogurtowy, a r闚nie konsystencj i struktur ciasta jogurtowego. Babka jest cytrusowo orze德iaj帷a, jogurtowo lekka i wilgotna. S康z, 瞠 mo積a jej odda kawa貫k miejsca na 鈍i徠ecznym stole:)

SKxDNIKI:

25dag m彗i
15dag mas豉 lub margaryny
15dag cukru
2op. cukru wanilinowego
25dag serka homogenizowanego waniliowego
3 jaja
kisiel cytrynowy
sok z 1/2 cytryny
sk鏎ka z 1 cytryny
4 造瞠czki proszku do pieczenia

Jaja ubi z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodawa po kawa趾u mi瘯k margaryn, dalej miksuj帷. Proszek do pieczenia, m彗 i kisiel wymiesza, stopniowo dodawa do ubijanej masy. Do這篡 sk鏎k z cytryny, sok i serek homogenizowany. Dok豉dnie wymiesza. Ciasto prze這篡 do wysmarowanej t逝szczem i wysypanej bu趾 tart formy (u mnie szersza 鈔ednica ok. 25cm).

PIECZENIE: 180st, oko這 60minut

Przestudzona babk wyj望 delikatnie z formy, obla lukrem cytrynowym.

LUKIER CYTRYNOWY:
sok z 1/2 cytryny
ok. 1 szklanki cukru pudru

Do soku z cytryny dosypa ok. 3/4 szklanki cukru pudru, dok豉dnie wymiesza. Lukier ma by g瘰ty, w razie potrzeby dosypa wi璚ej cukru.

Babk obla lukrem.

毒鏚這: "przepisy czytelnik闚. Ciasta i ciasteczka", wyd. Pr鏀zy雟ki i S-ka, Warszawa 1998; przepis p. Haliny Szpindler, zmodyfikowany

sobota, 03 marca 2012, czarownie

Polecane wpisy

















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel