Blog > Komentarze do wpisu

Babka ajerkoniakowa z sosem czekoladowo-ajerkoniakowym

Ta babka jest cudowna - puszysta, mi璚iutka, delikatna, lekko wilgotna z wyra幡ym smakiem ajerkoniaku. Naprawd rozp造wa si w ustach i chcia這by si wi璚ej i wi璚ej. Zrobi豉m w keks闚ce z po這wy podanej porcji (z 2 jajek i 1 鄴速ka) i 瘸逝je, bo sko鎍zy豉 si 3h po wyci庵ni璚iu z piekarnika... Z podanej porcji wychodzi naprawd du瘸, pyszna baba... W sam raz na rodzinne 鈍i皻a:)

R闚nie ten przepis we幟ie udzia w akcjach:



SKxDNIKI:

NA CIASTO:
20dag cukru

2 cukry wanilinowe
5 jajek
1 szklanka oleju
1 szklanka ajerkoniaku
14 造瞠k m彗i pszennej tortowej
14 造瞠k m彗i ziemniaczanej
3 造瞠czki proszku do pieczenia

Jajka utrze z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przestaj帷 miksowa wla olej i ajerkoniak, nast瘼nie stopniowo dosypywa m彗i z proszkiem do pieczenia. Wymiesza mikserem na g豉dkie ciasto. Przela do nat逝szczonej i wysypanej bu趾 du瞠j formy babkowej.

PIECZENIE: 170st, oko這 70 minut (piek豉m ok. 50minut, ale moja babka by豉 mniejsza i ni窺za, w ka盥ym b康 razie do suchego patyczka, ciasto jest mi璚iutkie i takie ma by, wi璚 nie nale篡 si tym sugerowa, ale patyczek musi by suchy)

SOS CZEKOLADOWO - AJERKONIAKOWY:
250g serka mascarpone

75ml ajerkoniaku
100g bia貫j czekolady
1 造磬a cukru pudru

Czekolad rozpu軼i w ajerkoniaku w k徙ieli wodnej. Lekko przestudzi, dola do serka, dosypa cukru - wymiesza (mo積a na najmniejszych obrotach miksera). Wstawi do lod闚ki i zostawi, a masa st篹eje (ko這 30minut, lub d逝瞠j). Grub warstw obla babk (moja babka nie jest zbyt solidnie oblana sosem, bo nie zg瘰tnia wystarczaj帷o, ale mo瞠cie si uczy na moich b喚dach:)). Pozosta造 sos wykorzysta do podania babki (瞠by zrobi jedynie niezbyt gruba polew wystarczy sos z po這wy porcji).

S這dka magia od kuchni


毒鏚這: przepis zmodyfikowany, pochodzi z wycink闚 mojej mamy i jedyne co uda這 mi si zlokalizowa, to, ze 廝鏚貫m wycinku jest prawdopodobnie czasopismo "Tina", nic wi璚ej nie napisze, bo nie wiem:)

鈔oda, 28 marca 2012, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2012/03/28 11:14:31
Zapisa豉m, na pewno zrobi - wygl康a ob喚dnie!
-
2012/03/28 11:18:17
Dzikowiec, nie po瘸逝jesz, jest totalnie ob喚dna. Ja po這w wynios豉m do te軼i闚 - na szcz窷cie, bo tym sposobem zjad豉m tylko druga po這w, a tak pewnie wci庵n窸abym ca陰... a pupa ro郾ie...:)
-
2012/03/28 11:46:31
Cudownie wyglada!
-
2012/03/28 11:52:46
Alkohol daje super efekty!
-
2012/03/29 14:56:55
Pi瘯na baba! Ona musi smakowa rewelacyjnie,. Mniam! Idealna :)
Pozdrowienia:)
-
2012/04/03 11:49:15
Fantastyczne po陰czenie smak闚. Ajerkoniak, babka i bia豉 czekolada- to musi by pyszne:)
Krysia
codziszjemnasniadanie.tumblr.com/
-
2012/04/22 13:03:16
Smakowicie wygl康a..dzi瘯uj za udzia w akcji..
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJ REKLAM


Wy郵ij wiadomo嗆
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepis闚



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel