Blog > Komentarze do wpisu

Miodownik toffi z bitą śmietaną

 

 

      Właściwie do teraz nie jestem do końca przekonana co do tego czy akurat bita śmietana pasuje do tego ciasta, jeżeli pasuje, to zaproponuje usztywnić ją nieco bardziej niż w przepisie oryginalnym. Ciasto zdecydowanie dla wielbicieli słodkości - masa krówkowa, miodowe ciasto, śmietana...

SKŁADNIKI:

CIASTO:
0,5kg mąki
0,5 szklanki cukru pudru
125g masła lub margaryny
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cukier wanilinowy
15dag płynnego miodu (jeżeli miód nie jest płynny należy go lekko podgrzać, do ciasta można dodać jeszcze ciepły)

PRZEŁOŻENIE:
0,5l kremówki
5 łyżeczek żelatyny

NA GÓRĘ:
1 puszka masy krówkowej kajmakowej lub orzechowej

15 dag posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

      Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Otrzymane ciasto podzielić na dwie równe części.
Dużą blachę (ok 40x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić jedną część ciasta, po nakłuwać widelcem. W tym czasie drugą część schować do lodówki.

Pieczenie: 180st, około 12minut (na brązowo)

Tak samo postąpić z druga częścią ciasta.

     Miodowniki są ciastem mięknącym z czasem, można więc upiec je kilka dni wcześniej i nie później niż 1 dzień przed przygotowaniem ciasta.
Gotowe miodowniki przechowujemy w reklamówce foliowej.

    Jeżeli ciasto, w dniu przygotowania nie jest dostatecznie miękkie należy nasączyć je gorącym mlekiem.

    Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, następnie, ciągle miksując wlewamy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody (zalewamy niewielką ilością zimnej wody, czekamy chwile aż żelatyna napęcznieje, rozpuszczamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Nie zagotować!). Śmietanę wykładamy na placek miodowy. Przykrywamy kolejnym (w razie potrzeby nasączamy). Ciasto smarujemy masą krówkową (jeżeli będzie zbyt gęsta należy ją lekko podgrzać dodając trochę masła). Następnie posypujemy posiekanymi orzechami.

Przechowywać w lodówce.



Źródło: "Złota kolekcja Kasi", 2004r.
    

wtorek, 25 października 2011, czarownie

Polecane wpisy

Komentarze
2011/10/25 12:55:40
Pysznie wygląda to ciasto!Bardzo fajny blog i ciekawe przepisy;-) Pozdrawiam!
-
2011/10/26 08:40:04
Bardzo się cieszę, że się podoba, wprawdzie jeszcze mocno raczkujący ten blog, ale będę się starać jak mogę, żeby było coraz lepiej. Zapraszam serdecznie do odwiedzania, próbowania i dzielenia się uwagami:)
















REKLAMA MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ


Wyślij wiadomość
czarownie@gazeta.pl







Durszlak.pl



Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów



myTaste.pl


Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl


rondel